Hoppa till innehållet

Länsteater

Från Wikipedia

En länsteater eller regionteater är en regional scenkonstinstitution med uppdrag från landsting eller region att bedriva scenkonstverksamhet. Länsteatrarna drivs i alla möjliga former som föreningar, stiftelser, aktiebolag eller under förvaltning i landstingens organisation.

Sveriges 21 länsteatrar är spridda över 19 län och samverkar genom den ideella föreningen Länsteatrarna i Sverige, som leds av en styrelse i samråd med respektive teaterstyrelse. Målet för verksamheten är "att förbättra möjligheterna för alla barn och vuxna att se bra teater – var de än bor i landet." Förutom vanlig talteater erbjuder vissa länsteaterorganisationer även modern dans respektive opera och samverkar i viss mån med länets länsmusikverksamheter.

Den samiska Giron sámi teáhter är litet speciellt då det formellt sett ligger under sametinget och därför har Jordbruksverket som uppdragsgivare.[1]

Norrbottensteatern, som bildades 1967, brukar räknas till den första av Sveriges länsteatrar.[2] Det var dock först efter att riksdagen antagit Sveriges första nationella kulturpolitiska mål 1974 som de flesta bildades. En del bildades genom att landstinget tog över Riksteaterns regionala ensembler, som i fallet med Länsteatern i Örebro[3], eller andra redan existerande teatrar, till exempel Stadsteatern Linköping-Norrköping som blev Östgötateatern[4]. I Stockholms län fungerade Arena teaterbåten som flytande och turnerande teater under namnet Stockholms läns- och skärgårdsteater åren 1979-85.[5] Senare övertogs den rollen av Oktoberteatern i Södertälje. Idag är det endast Uppsala läns landsting och Region Skåne som saknar egna länsteatrar.

Länsteatrarna organiserar sig under organisationen Länsteatrarna i Sverige, vars kontor ligger i Stockholm. Ordförande för organisationen är sedan 2019 Robert Uitto, Regionråd (S) och kulturpolitiker i Jämtland.

Jämför även

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]