Magasin (vapen)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se magasin.

Magasin är en matningsmetod för eldvapen. Magasin består av behållare av ammunition som genom olika typer av påtryckning, som till exempel gravitation, en fjäder eller en elektrisk motor, trycker ut ammunitionen ut ur magasinet och för in det i vapnets laddningscykel som då för ammunitionen in i loppet av vapnet som tillåter det att skjuta.

Ett pistolmagasin för kaliber 9 millimeter.

Finkalibriga vapen[redigera | redigera wikitext]

Ett magasin utgör hos finkalibriga vapen (eldvapensammanhang eller handeldvapen) en behållare som innehåller ammunition. Ur magasinet matas ammunitionen fram till vapnets patronläge. Magasinen kan vara löstagbara eller vara interna, dylika påträffas exempelvis i jaktgevär och äldre militära gevär. Det finns olika typer av magasin som rakt magasin och kryssmagasin. Matningen ur magasinet till patronläget sker antingen helautomatiskt, halvautomatiskt eller manuellt. Magasinen förekommer i många olika modeller och görs vanligen i metall eller hårdplast. Mängden ammunition som magasinen rymmer varierar vanligen mellan 6 och 15 patroner för pistoler och 20-30 för militära automatkarbiner.

Grovkalibriga vapen[redigera | redigera wikitext]

Ett magasin utgör hos grovkalibriga vapen (kanon, haubits, granatgevär, granatkastare) en behållare som innehåller projektiler eller laddningar Ur magasinet matas ammunitionen fram till vapnets ansättningsanordning. Liksom hos finkalibriga vapen kan magasinen vara löstagbara eller interna, som i stridsvagnar. Matningen ur magasinet till ansättningsanordningen sker ofta med maskinhjälp.

Robotvapen[redigera | redigera wikitext]

Robotar (luftvärnsrobotar, markrobotar pansarvärnsrobotar och sjömålsrobotar) förvaras i behållare.

Raketvapen[redigera | redigera wikitext]

Raketer förvaras också i behållare

I finländska militära sammanhang avses med kassett samma sak som magasin. I svenska försvaret kan begreppet kassett användas för en anordning för tillfällig ammunitionsförvaring (till exempel laddkassett)

Olika typer av magasin[redigera | redigera wikitext]