Maidenhead United FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Maidenhead United FC är en fotbollsklubb från Maidenhead, Berkshire, England. Hemmamatcherna spelas på York Road i Maidenhead, och klubbens smeknamn är The Magpies.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Grundandet, Southern League mm[redigera | redigera wikitext]

Klubben bildades i oktober 1870 under namnet Maidenhead Football Club . Den första matchen spelades i december 1870 mot Windsor Home Park på en plan nära Themsen. Den 16 februari 1871 spelade man sin första match på York Road mot Marlow. Planen som innan varit en cricketplan från det sena 1700-talet, är nu officiellt erkänd som den äldsta kontinuerligt använda fotbollsplanen i hela världen, den slår Northwich Victorias gamla anspråk med flera år. Klubben var en av de 15 som var med i den allra första FA-cup tävlingen som ägde rum 1871-72. Säsongen efter nådde man till semifinalen men förlorade mot Oxford University. 1878 var de med i den första Berks & Bucks Cupen och 1893 i den första FA Amateur Cup tävlingen.

Maidenhead FC var med och grundade Southern League 1894 men att tävla mot lag som Watford, Brentford, Fulham och Brighton visade sig vara för svårt och de flyttade till West Berkshire League, som de vann, och Berks & Bucks League som de kom sist i. 1904 gick de med i Great Western Suburban League. En annan klubb kallad Maidenhead Norfolkians (grundad 1884,) var under tiden framgångsrika i South Bucks & East Berks League innan de gick med i West Berks League och Berks & Bucks League. 1904 gjorde de Maidenhead FC sällskap i Great Western Suburban League.

Mellan krigen[redigera | redigera wikitext]

Efter Första Världskriget gick de två klubbarna ihop och bildade Maidenhead Town. Framgångarna lät inte vänta på sig och de vann Great Western League med det samma. 1920 ändrade de namnet till Maidenhead United och två år senare gick de med i Spartan League som de kom att vinna tre gånger under de 19 år de spelade i ligan. 1936 lyckades man nå semifinalen i FA Amateur Cup men Ilford vann matchen med 4-1. Säsongen 1929-30 lyckades Jack Palethorpe göra 65 mål på 39 matcher och det är fortfarande klubbrekord. Han gick senare till Sheffield Wednesday och gjorde mål i finalen när de vann FA-cupen 1935.

Efter Andra Världskriget[redigera | redigera wikitext]

När Andra Världskriget var slut gick klubben med i Corinthian League som man vann tre gånger mellan 1956 och 1962. 1963 kom de att hamna i Athenian League (då Corinthian League tillsammans med Delphian League absorberades) där de spelade till 1973 då de valdes in i Isthmian Leagues nya Second Division (som bytte namn till Division One 1977-78). De spelade i den till 1987 när de för första gången i klubbens historia blev degraderade. De spelade fyra säsonger i Isthmian League Division Two innan de lyckades ta sig tillbaka till Division One. Säsongen 1999 – 2000 lyckades man ta sig upp i Premier Division där man spelade fyra säsonger fram till 2004 när The Football Association gjorde en omfattande omstrukturering av National League System (NLS) och skapade två nya regionala divisioner i Football Conference. Maidenhead hamnade tillräckligt högt upp i Isthmian Leagues Premier Division för att flyttas upp i den nystartade Conference South. Det blev bara två säsonger i Conference South innan man degraderades till Southern Football League.

Det var 102 år sedan klubben spelade i Southern Football League och första halvan av säsongen var inte så lyckosam. Den andra blev desto bättre med bara två förluster på de fjorton sista matcherna och man slutade därmed på en fjärdeplats och tog sig till slutspel. Vinsterna fortsatte i slutspelet och man var därmed tillbaka i Conference South ett år efter degraderaderingen.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Klubbens hemsida, Engelska Wikipedia och FCHD