Maltitol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maltitol
Strukturformel
Systematiskt namn 4-O-α-D-Glukopyranosyl-D-glukitol
Övriga namn Maltit, Maltisorb, Maltisweet
Kemisk formel C12H24O11
Molmassa 344,3124 g/mol
Utseende Vita kristaller
CAS-nummer 585-88-6
SMILES O([C@@H]1O[C@@H]([C@@H](O)[C@@H]([C@@H]1O)O)CO)[C@@H]([C@@H]([C@@H](CO)O)O)[C@@H](CO)O
Egenskaper
Smältpunkt 145 °C
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Maltitol är ett sötningsmedel, en så kallad sockeralkohol,[1] som har cirka 90 procent av sackarosens sötma. Det används som sötningsmedel i bland annat konfektyrer, läkemedelsberedningar och halstabletter.

Beroende på kvaliteten är energiinnehållet mellan 2,1 och 3,1 kcal per gram maltitol. Genomsnittet på maltitol framställd i Europa är 2,4 kcal/gram.

Maltitol agerar ungefär som vanligt socker förutom att det ej blir brunt vid upphettning. Maltitol ger samma volym, konsistens med mera.

Substansen omsätts långsamt i kroppen och är därför även känd för likt andra sockeralkoholer kunna ha laxerande verkan och ger ofta magproblem vid överdriven konsumtion. Risken för denna effekt anses högre än för andra sockeralkoholer.

I Sverige ingår maltitol endast i färdiga livsmedel. I vissa andra länder säljs maltitol även i ren form, bland annat under namnet Maltisorb.

Maltitolsirap[redigera | redigera wikitext]

Maltitolsirap är maltitol i flytande form. Det används bland annat som ersättare för sirap när bara sötningsmedel i flytande form är lämpligt, bland annat i vissa konfektyrer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ne.se/maltitol - från Nationalencyklopedin på nätet - http://www.ne.se - läst datum: 7 april 2014