Manès Sperber

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Manès Sperber född 12 december 1905 i Zabłotów, död 5 februari 1984 i Paris, var en Österrikisk författare och psykolog. Han skrev även under pseudonymerna Jan Heger och N.A. Menlos.

Sperber växte upp i Zabłotów. Sommaren 1916 flydde familjen undan kriget till Wien. Där träffade han psykologen Alfred Adler och blev dennes medarbetare.

1927 flyttade Sperber till Berlin och gick med i kommunistpartiet. Han undervisade vid Berliner Gesellschaft für Individualpsychologie. Efter att Adolf Hitler tagit makten fängslades Sperber men han släpptes efter några veckor på grund av att han vid den tidpunkten var en polsk medborgare. Han emigrerade först till Jugoslavien och sedan 1934 till Paris där han arbetade för kommunistinternationalen tillsammans med bland annat Willi Münzenberg. 1938 lämnade han partiet på grund av de stalinistiska utrensningarna inom partiet.

1939 var Sperber frivillig i franska armén. Efter Frankrikes nederlag tog han sin tillflykt till den så kallade frizonen Cagnes. 1942 flydde han till Schweiz med sin familj då deportering av judar startade även i denna zon. Efter krigsslutet 1945 återvände han till Paris och arbetade som författare.

Manès Sperber är författare till romantrilogin "Wie eine träne im ozean", 1949-1955 (Som tårar i havet, 1957), till den självbiografiska trilogin "All das Vergangene" 1974-1977 och ett antal essäer om filosofi, politik, litteratur och psykologi.

Manès Sperber är far till den italienska historikern Vladimir Sperber och den franska antropologen Dan Sperber. Manès Sperber ligger begravd på Montparnassekyrkogården i Paris.

Bibliografi (utgivet på svenska)[redigera | redigera wikitext]

  • Som tårar i havet (1957)

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]