Mannen från Mars

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mannen från Mars
(The Day the Earth Stood Still)
Mannen från Mars
Genre Drama/Science fiction
Regissör Robert Wise
Producent Julian Blaustein
Manus Edmund H. North
Skådespelare Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe, Sam Jaffe
Originalmusik Bernard Herrmann
Produktionsbolag 20th Century Fox
Premiär 1951
Speltid 92 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Mannen från Mars (originaltitel: The Day the Earth Stood Still), amerikansk film, Sci-Fi, från 1951. Regisserad av Robert Wise.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Klaatu, en utomjording med mänskligt utseende landar på jorden i ett flygande tefat tillsammans med en följeslagare, den store roboten Gort. Med sig har han ett budskap om fred, men det första som möter honom är soldater som omringar rymdskeppet. Militären börjar skjuta på Klaatu och Gort, varvid roboten börjar förgöra artilleripjäser och handeldvapen. Under skottstriden skjuts Klaatu och förs till ett sjukhus varifrån han senare rymmer för att få träffa vanliga jordbor. Han lyckas under namnet "Mr. Carpenter" göra sig till vän med en familj och med deras hjälp kontaktar han den framstående vetenskapsmannen Professor Barnhardt och övertygar denne att kalla till ett möte mellan betydande vetenskapsmän för att övertyga politikerna att lyssna på hans budskap.

För att visa att han menar allvar stänger han på en förbestämd tid av all elektrisk ström och alla förbränningsmotorer över hela jorden med undantag för sjukhus och liknande i trettio minuter. Detta får omvänd effekt då han nu uppfattas som en säkerhetsrisk och skjuts efter en omfattande biljakt. Gort är programmerad att med våld om nödvändigt försvara Klaatu vid sådana omständigheter. Klaatu sänder Helen, en av medlemmarna i familjen han lärt känna, för att ändra Gorts order. Det görs med de klassiska orden: Gort, Klaatu barada nikto. Gort hämtar då Klaatu till tefatet där han återupplivas.

Klaatu får nu tala med vetenskapsmännen och berättar sitt budskap: antingen kan människorna sluta kriga med varandra och då bli en av många rymdfarande arter eller så kommer de att utrotas.

Referenser i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

  • Det kanadensiska rockbandet Klaatu har tagit sitt namn från filmens huvudperson.

Termen "Klaatu barada nikto" från denna film har ofta blivit omnämnda i senare populärkultur.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Invasion of the Turtle Snatchers” (på engelska). TV.com. 14 november 1989. http://www.tv.com/shows/teenage-mutant-ninja-turtles-1987/invasion-of-the-turtle-snatchers-70672/. Läst 2 oktober 2014.