Mannen från Mars

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Mannen från Mars (olika betydelser).
Mannen från Mars
(The Day the Earth Stood Still)
Mannen från Mars
Genredrama/science fiction
RegissörRobert Wise
ProducentJulian Blaustein
ManusEdmund H. North
Baserad påFarewell to the Master av Harry Bates[1]
SkådespelareMichael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe, Sam Jaffe
OriginalmusikBernard Herrmann
Produktionsbolag20th Century Fox
Premiär
Speltid92 minuter
LandUSA
Språkengelska
IMDb SFDb Elonet

Mannen från Mars (engelska: The Day the Earth Stood Still) är en amerikansk film, Sci-Fi, från 1951. Regisserad av Robert Wise. Den hade biopremiär i USA den 18 september 1951.[2]

Trailer för Mannen från Mars.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Klaatu, en utomjording med mänskligt utseende landar på jorden i ett flygande tefat tillsammans med en följeslagare, den stora roboten Gort. Med sig har han ett budskap om fred, men det första som möter honom är soldater som omringar rymdskeppet. Militären börjar skjuta på Klaatu och Gort, varvid roboten börjar förgöra artilleripjäser och handeldvapen. Under skottstriden skjuts Klaatu och förs till ett sjukhus, varifrån han senare rymmer för att få träffa vanliga jordbor. Han lyckas under namnet "Mr. Carpenter" göra sig till vän med en familj, och med deras hjälp kontaktar han den framstående vetenskapsmannen Professor Barnhardt och övertygar denne att sammankalla ett möte mellan betydande vetenskapsmän för att övertyga politikerna att lyssna på hans budskap.

För att visa att han menar allvar stänger han på en förbestämd tid av all elektrisk ström och alla förbränningsmotorer över hela jorden, med undantag för sjukhus och liknande, i trettio minuter. Detta får omvänd effekt då han nu uppfattas som en säkerhetsrisk och skjuts efter en omfattande biljakt. Gort är programmerad att med våld om nödvändigt försvara Klaatu vid sådana omständigheter. Klaatu sänder Helen, en av medlemmarna i familjen han lärt känna, för att ändra Gorts order. Det görs med de klassiska orden: Gort, Klaatu barada nikto. Gort hämtar då Klaatu till tefatet där han återupplivas.

Klaatu får nu tala med vetenskapsmännen och berättar sitt budskap: antingen kan människorna sluta kriga med varandra och då bli en av många rymdfarande arter, eller också kommer de att utrotas.

Referenser i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

  • Det kanadensiska rockbandet Klaatu har tagit sitt namn från filmens huvudperson.
  • Termen "Klaatu barada nikto" från denna film har ofta blivit omnämnda i senare populärkultur.
  • På omslaget till Ringo Starr's fjärde soloalbum "Good Night Vienna" återfinns Klaatu med Starr inklippt i bilden.
  • 1972: På Alice Coopers musikalbum School's Out förekommer orden i slutet av sången My Stars.
  • 1989: I 1987 års tecknade TV-serie om Teenage Mutant Ninja Turtles, i episoden "Invasion of the Turtle Snatchers", stöter Donatello och Rocksteady på en utomjordisk familj bestående av Klaatu, Barada och Nikto. Klaatu är fadern, Barada är modern och Nikto är den lille pojken. Familjen tillhör ett fredligt folk från en planet som kretsar kring stjärnan Antares.[3], och dessa antarianer är ett fredligt folk.
  • 1992: I Army of Darkness måste antihjälten Ash repetera orden "Klaatu barada nikto" innan boken Necronomicon kan avlägsnas från dess förvaringsplats. Han glömmer emellertid det sista ordet och yttrar således "Klaatu...barada...ni *host host*"

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]