Maria Antonia av Bägge Sicilierna (1814–1898)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maria Antonia av Bägge Sicilierna
Maria Antonia av Bägge Sicilierna 1887

Maria Antonia av Bägge Sicilierna, född 19 december 1814 i Palermo, död 7 november 1898 i Gmunden, var storhertiginna av Toscana; dotter till Frans I av Bägge Sicilierna, gift 1833 med storhertig Leopold II av Toscana.

Maria Antonia utsågs till brud av Leopold sedan hans första två fruar dött utan att ha fött en manlig arvinge. Hon stod nära sin bror och svägerska och lämnade Neapel med saknad. Hon gjorde succé vid hovet i Florens med sin skönhet, men hade svårt att finna sig tillrätta i Toscana, där den allmänna standarden var högre än i Neapel, och skapade avstånd till allmänheten genom sitt uttalande: "Det finns inga fattiga i Florens".

Hon var starkt religiös och särskilt intresserad av kulten kring Sankta Filomena, men trots att hon var ganska obildad var hon även intresserad av konst; hon agerade beskyddare för konstnärer, besökte dem i deras ateljéer och fick en blomma namngiven efter sig. Hon grundade en del kyrkor och skolor.

Under upproret 1848 lämnade hon Florens med barnen före maken och reste till Siena, och följde sedan maken till Gaeta, där de mottogs av påven; de återvände 1849. Vid återkomsten förhindrade hon med sitt konservativa inflytande alla nödvändiga reformer.

1859 utslungades "vulgära förolämpningar" mot henne, militären gjorde myteri och oberoende råd utropades i stad efter stad. Hon och större delen av familjen tog plats i Forte Belvedere medan maken förhandlade med upprorsledarna via Sardiniens ambassad; då han fick erbjudandet att välja mellan att abdikera och stanna kvar eller vägra abdikera och lämna landet, rådde hon honom att abdikera med orden att om de reste nu skulle de aldrig kunna återvända. Han beslöt att resa, och de kunde lämna Toscana under fredliga former och blev rent av avvinkade av allmänheten. Familjen reste till Österrike där de omhändertogs av hennes släkting Frans Josef I av Österrike. Hon återvände 1893 till Florens och blev då glatt välkomnad.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från italienskspråkiga Wikipedia, tidigare version.