Markisinnan de Sade

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Markisinnan de Sade-ensemblen på Dramaten i augusti 2014. Från vänster: Elin Klinga, Maria Bonnevie, Livia Millhagen, Marie Göranzon, Rebecka Hemse, Mia Benson och regissören Stefan Larsson.

Markisinnan de Sade (1965) är ett drama i tre akter av Yukio Mishima. Det utspelar sig åren 1772–1790 och handlar om betydelsefulla kvinnor i markis de Sades närhet, i synnerhet makan Renée, svägerskan Anne och svärmodern Madame de Montreuil. Dramat följer kända biografiska data. Det finns ett tydligt spänningsförhållande mellan Renée och hennes mor vad gäller deras uppfattningar om markisen. Det finns ett lika tydligt spänningsförhållande mellan systrarna Renée och Anne i deras rivalitet om samme man.

I Sverige spelades pjäsen på Dramaten när Svenska Teatern i Helsingfors gästspelade där 1970, i regi av Carl-Axel Heiknert. Ingmar Bergman gjorde senare en uppmärksammad uppsättning som hade premiär 8 april 1989 på Dramatens lilla scen. Uppsättningen omarbetades av Bergman för television 1992. I Bergmans scen- och TV-version sågs Stina Ekblad som markisinnan de Sade, Anita Björk som Madame de Montreuil och Marie Richardson som Anne tillsammans med Helena Brodin, Margaretha Byström och Agneta Ekmanner i övriga roller. Föreställningen var tydligt influerad av det japanska no-spelet vad gäller sparsmakad scenografi, stiliserad dialog och återhållsamma rörelsemönster. Masker förekom dock inte.

Källor[redigera | redigera wikitext]