Marsilio Ficino

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marsilio Ficino

Marsilio Ficino eller Marsilius Ficinus, född 19 oktober 1433, död 1 oktober 1499, italiensk filosof, läkare och humanist. Ledare för den platonska akademin i Florens.

Ficino var en av renässansens främsta förmedlare av den antika kulturen och ville skapa en syntes av platonsk filosofi och kristen teologi. Han översatte och kommenterade bl.a. Platons samt Plotinos och andra nyplatonska skrifter. Som en återuppstånden Platon samlade omkring sig i en liten villa i Careggi nära Florens, skänkt av Cosimo de Medici, ett sällskap av vänner, som sammanträffade för fria samtal, framför allt om filosofiska och littära problem. Denna "Platonska akademi" hade sin egentliga blomstring under Lorenzo de' Medicis regeringsår. Som prästvigd från år 1473, försökte Ficino i en "lärd religion" förena filosofien och den religiösa tron, ett försök kännetecknat av synkretiska tendenser.

Bland hans främsta verk märks Theologia platonica de immortalitate animæ och De religione christiana. Hans Opera utgavs i 2 band 1576.


Källor[redigera | redigera wikitext]