Matthew Perry (skådespelare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Matthew Perry
Matthew Perry på Tribeca Film Festival 2007.
Matthew Perry på Tribeca Film Festival 2007.
Född Matthew Langford Perry
19 augusti 1969 (46 år)
Williamstown, Massachusetts, USA
Aktiva år 1983–
Partner Lizzy Caplan
Betydande roller
Chandler Bing i Vänner
IMDb

Matthew Langford Perry, född 19 augusti 1969 i Williamstown, Massachusetts, är en amerikansk-kanadensisk Emmy- och Golden Globe-nominerad skådespelare. Perry är främst känd för rollen som Chandler Bing i TV-serien Vänner. Han har varit med i TV-serien Studio 60 on the Sunset Strip där han porträtterar Matt Albie. Även uppmärksammad för sina gästframträdanden i TV-serien Vita Huset, i rollen som Joe Quincy.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Matthew Perry föddes i Williamstown, Massachusetts. Hans pappa är den amerikanska skådespelaren John Bennett Perry och hans mamma är Suzanne Perry Morrison (flicknamn Suzanne Langford). Suzanne var den före detta pressekreteraren till den kanadensiska premiärministern Pierre Trudeau. Perry har både medborgarskap i USA och Kanada. Hans föräldrar skildes innan han hade hunnit fylla ett år och han är uppfostrad av sin mamma i Ottawa. Under sin uppväxt i Ontario utvecklade Perry ett passionerat intresse för tennis och blev snart en topprankad juniorspelare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

När han var 15 år flyttade Perry från Ottawa till Los Angeles för att bli skådespelare. Han började high school vid Buckley School i Sherman Oaks. Efter några gästframträdanden i tv på slutet av åttiotalet, var Perrys avsikt att skriva in sig vid University of Southern California, men när han blev tilldelad huvudrollen i Second Chances blev han uppmärksammad på skådespelarscenen. Second Chances gick bara en säsong. När det avslutades stannade Perry i Los Angeles och gjorde gästframträdande i tv-program.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Perry har utvecklat ett beroende av alkohol och för att mildra detta beroende missbrukade han och blev senare beroende av läkemedlet Vicodin. Han började överdosera receptbelagda läkemedel efter en jetskiolycka 1997 och lade in sig för avgiftning vid Hazelden. År 2000 resulterade hans beroenden i att han fick diagnosen pankreatit.

Matthew Perry har sedan flera år tillbaka en relation med skådespelaren Lizzy Caplan.[1]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Perry saknar en del av sitt högra långfinger efter en dörrklämningsolycka i förskolan.
  • Han är en av bara två skådespelare att både spela och bli nämnd med sitt riktiga namn i TV-serien Vita Huset. Den andra personen är Jimmy Smits
  • Perry är en duktig tennisspelare.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Matthew Perry And Lizzy Caplan: Another Hollywood Odd Couple?”. Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2011/09/10/matthew-perry-and-lizzy-caplan_n_956646.html. Läst 22 september 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]