Milan Babić

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Milan Babić (Милан Бабић), född 26 februari 1956 i Kukar, Kroatien, död 5 mars 2006 i Haag, Nederländerna, var en serbisk politiker och dömd krigsförbrytare.

Babić var mellan 1991 och 1995 ledare för Republika Srpska Krajina, en utbrytarstat inom Kroatien. Han sökte fördriva alla icke-serber från Krajina, och samarbetade med bland andra president Slobodan Milošević, milisledaren Vojislav Šešelj och militären Ratko Mladić.

I november 2003 överlämnade Babić sig till Haagtribunalen och ställdes inför rätta inför ICTY. Babić var den förste åtalade som uttryckte ånger och medgav skuld. Han dömdes till 13 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och internerades på hemlig ort. Babić fruktade att Milošević skulle hämnas, eftersom han hade avlagt vittnesmål mot denne.

På kvällen den 5 mars 2006 påträffades Babić död i sin cell i tribunalens fängelse i Scheveningen, en förort till Haag. Det konstaterades att Babić hade begått självmord genom hängning.

Milan Babić begravdes i Belgrad den 21 mars 2006.

Citat[redigera | redigera wikitext]

Jag står inför denna domstol med en djup känsla av skam och ånger. Jag tillät mig själv att delta i förföljelser av värsta slag mot människor, endast på grund av att de var kroater och inte serber. Jag ber de kroatiska bröderna om förlåtelse.
— Milan Babić

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]Camera-photo.svg Crystal Clear app Login Manager.png Denna biografiska artikel behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.