Mileva Marić

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mileva Marić
Милева Марић
Mileva Marić 1896
Mileva Marić 1896
Född19 december 1875
Titel i kungariket Ungern i nuvarande Serbien
Död4 augusti 1948 (72 år)
Zürich, Schweiz
BegravdFriedhof Nordheim, Zürich, Schweiz
NationalitetSerbisk
ForskningsområdeMatematik
Alma materEidgenössische Technische Hochschule Zürich
MakeAlbert Einstein
BarnLieserl Marić, Hans Albert Einstein, Eduard Einstein

Mileva Marić, född 19 december 1875 i kungariket Ungern i nuvarande Serbien, död 4 augusti 1948 i Zürich i Schweiz, var en serbisk matematiker. Hon var Albert Einsteins första fru.

Marić och Einstein inledde båda studier vid ETH Zürich år 1896. De blev förälskade, och Marić födde i hemlighet dottern Lieserl, som de lät gömma i Serbien och senare adoptera bort.[källa behövs] De gifte sig 6 januari 1903 och skilde sig 1919. I enlighet med en överenskommelse i samband med skilsmässan, gav Einstein i hemlighet hela prissumman till Marić då han 1921 erhöll Nobelpriset i fysik.

Omfattningen av Mileva Marićs bidrag till Einsteins Annus mirabilis (mirakelår) 1905, då artiklarna publicerades i vilka han förklarade den fotoelektriska effekten och Brownsk rörelse, framlade den speciella relativitetsteori samt sin berömda formel E=mc², är kontroversiell och har varit föremål för omfattande diskussion. Ett rykte har bland annat sagt att Mileva ligger bakom hela relativitetsteorin. Detta stämmer dock inte utan skapades av serbiska nationalister på 1960-talet (Milevas familj kom från Serbien). I flera brev mellan de båda framkommer dock att Einstein såg henne som en viktig inspiration och samtalspartner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]