Misandri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Misandri eller manshat betecknar hat eller starka aversioner mot män.[1] Ordet härstammar från grekiskans misos (hat) och andros (man). Misandri tillskrivs oftast kvinnor men förekommer även hos män.

Forskare som Warren Farrell och Charlotte Hays hävdar att förekomsten av misandri har ökat kraftigt sedan slutet av 1980-talet, genom att feministiska tankegångar fått större genomslag i den allmänna debatten.[2][3] Andra menar att misandri är en verifierbar social patologi på individnivå men är skeptiska till bredare slutsats om fenomenet. Beskyllningar för misandri ses också som en försvarsmekanism från män som anser sig attackerade av kvinnliga/feministiska krav på förändringar av mannens roll i samhället.[4]

Det motsvarande fenomenet för hat eller starka fördomar mot kvinnor kallas misogyni.[5] Mer allmänna åsikter om att kvinnor skulle vara bättre människor än män kallas för kvinnochauvinism, idén att män skulle vara bättre människor än kvinnor manschauvinism. Åtminstone den senare modellen anses ofta sammankopplad med sexismen och dess diskriminering.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]