Miss World Sweden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Miss World Sweden
PlatsSverige Sverige
År1951-
TypSkönhetstävling
Geografisk
omfattning
Sverige Sverige

Miss World Sweden är den nationella välgörenhetsgrundande skönhetstävlingen som hålls för att utse den svenska representanten till världens största internationella skönhetstävling Miss World.

Innan 2003 utsågs dessa representanter i tävlingen Fröken Sverige. Därefter har det varit licenstagare som drivit tävlingen Miss World Sweden.

Nyheter för 2011[redigera | redigera wikitext]

Nytt för 2011 är att rättigheterna till Miss World Sweden tagits över av Swedish Beauty Contests AB. En annan nyhet för 2011 är att det första tävlingsmomentet är en kvaltävling som sker via internet.

Den internationella organisationen Miss World har en värdegrund som bygger på uttrycket "Beauty with a Purpose" ("Skönhet med ett Syfte"). Detta är en värdegrund som även Miss World Sweden kommer att bygga sin nysatsning på välgörenhet.

Tidigare kandidater[redigera | redigera wikitext]

Utsedda kandidater av tävlingen Fröken Sverige.

Miss World Sweden[redigera | redigera wikitext]

Utsedda vinnare genom Miss World Sweden i samarbete med Hänt Extra:

2003 : Ida Söfringsgärd Växjö
2004 : Helena Hiertonsson Kalmar
2005 : Liza Berggren Göteborg
2006 : Cathrin Skoog Östersund
2007 : Annie Oliv Göteborg (4:e plats)

Märk väl att tvåan från Fröken Sverige-tävlingen fram till 2003 blev den som fick åka till Miss World. Trean åkte till Miss Europe och ettan åkte till Miss Universum.

Victoria Silvstedt kom tvåa i Fröken Sverige 1993 och representerade Sverige i Miss World. Hon blev senare Playboymodell och Playmate of the year 1996. Hon har haft en lång karriär med filmer, TV-serier och utvik efter sin medverkan i Fröken Sverige.

Ida Manneh, Fröken Sverige-tvåan från 2000 var den första mörka kvinna som kommit långt i Fröken Sverige. Hon är lillasyster till Awa Manneh, en känd rappsångerska i Sverige.

Jessica Almenäs, Miss World-kandidaten från 1998, blev efter Miss World populär sportjournalist och programledareTV4:as sportsändningar och har bland annat lett Fotbollsgalan.

Mary Stavin har efter segern i Miss World medverkat i en Bondfilm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Grete Qviberg". Arkiverad 11 maj 2013 hämtat från the Wayback Machine. Svenskdam.se. Läst 27 oktober 2012.
  2. ^ Broman, Maria K (2010-12-03): "Grete Qviberg fick nog när Aje hade flera kvinnor". Expressen.se. Läst 27 oktober 2012.
  3. ^ Alebady.com. Läst 27 oktober 2012. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]