Mosebacke vattentorn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mosebacke vattentorn

Mosebacke vattentorn, numera Mosebacke pumpstation är en vattenverksanläggning vid Mosebacke TorgSödermalm i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Entrén med S:t Eriks vapen.

Vattenverket vid Mosebacke som färdigställdes 1896 var avsett att ge ett högre vattentryck åt Katarinaberget högre bebyggelse än det allmänna lågtrycksnätet. Det består av ett uppfordringsverk och ett 32 meter högt torn med en behållare som rymmer 104 m³. Anläggningen planerades och utfördes av Stadens Byggnadskontor medan fasaderna och tornets planer ritades av Ferdinand Boberg.

Den åttkantiga tornbyggnaden kläddes med rött Hagategel i mönstermurade partier och hög rundbågsfris av formtegel. Mot detta kontrasterara en rik ornering av naturstensdetaljer. Tornets överdel har långsmala, inskurna nischer och uppskjutande hörnplintar i granit. Boberg vidareutvecklade sedan samma torntema i Centralposthuset torn. Genom det höga läget är tornet framträdande i stadsbilden.

Anläggningen drevs av två pumpverk från Ludwigsbergs verkstad vilka enligt beskrivningen i Teknisk Tidskrift 1896 "hvardera, med en pistonhastighet af 30 meter, kunna uppfordra 600 minutliter vatten till tornbehållaren". Remmar stod för kraftöverföringen från en åtta hästkrafters gasdriven Ottomotor. Bräddavloppet vid högsta vattennivå låg på 80,5 m höjd över slusströskeln och vattennivån kunde avläsas från pumprummet på en elektrisk vattenståndsmätare av tillverkad av L M Ericsson. Genom klaffventiler insläpptes vatten från det allmänna nätet till högtryckszonen. I tornet fanns även en maskinistlägenhet som upptog två av de sju planen.

Vattentornets behållare togs ur bruk 1960 och idag fungerar anläggningen bara som pumpstation medan tornet är ombyggt för privatbostäder[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholm vatten - Vattentorn

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]