Musik i USA

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Musik i USA präglas av att USA är ett mångkulturellt land där många musikgenrer blandats, och många skapats. Bland annat rock, blues, country, R&B, soul, jazz, pop, techno och hiphop. Landet är världens främsta musikexportör. USA har länge haft en stark ställning inom populärmusiken, men haft få klassiska kompositörer som nått internationellt erkännande, varav Charles Ives är en av få. Landet har dock ett av världens mest statusfyllda operahus, Metropolitan och många internationellt erkända symfoniorkestrar, till exempel Los Angeles-filharmonikerna, New York-filharmonikerna och Chicago-filharmonikerna.

Bluesen, en starkt känslomässig musikform, utvecklades på bomullsfälten ur de västafrikanska slavarnas musikkulturer. Bluesen var ursprungligen vokal men kompletterades senare med gitarrer och munspel. Det finns en rik folkmusikkultur, samt "Country & western" som är sprungen ur de många olika invandrargruppernas kulturer. Exempel på Country & Western-genrer är "bluegrass". Berömda amerikanska countryartister är bland andra Johnny Cash, Dolly Parton och Kenny Rogers. Utanför USA har countrymusikens popularitet varit ganska begränsad. Hiphop, även rapmusik, är en musikstil som växte fram i USA från slutet av 1970-talet, och slog igenom på allvar i mitten av 1990-talet. Artister som bland andra RUN DMC, 2Pac och Eminem är kända inom denna genre. Jazzen är en i början av 1900-talet vidareutveckling av bluesen. Den är företrädesvis instrumentell men senare kompletterad med sång. Rock är en samlande beteckning för en mängd musikstilar. Den ursprungliga formen är rock'n'roll från mitten av 1950-talet, som utvecklats ur bluesen. En av musikhistoriens största artister är Elvis Presley som dog 1977.[1] Genom rockmusiken skapades en betydande ungdomskultur.

Bland 1900-talets viktigare artister och grupper från USA:s populärmusikaliska scen återfinns Elvis Presley, Chuck Berry, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Madonna, Nirvana och Cher.

Kända musiker och musikgrupper i urval[redigera | redigera wikitext]

Rock, metal och punk[redigera | redigera wikitext]

Blues[redigera | redigera wikitext]

Country[redigera | redigera wikitext]

R&B och soul[redigera | redigera wikitext]

Jazz[redigera | redigera wikitext]

Pop[redigera | redigera wikitext]

Hiphop och rap[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Elvis rikast av döda kändisar”. Svenska dagbladet. 19 juni 2006. http://www.svd.se/elvis-rikast-av-doda-kandisar. Läst 10 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]