Alexander (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alexander
Genre episk film
Krig
Drama
Romantik
Biografisk film
Regissör Oliver Stone
Producent Iain Smith
Thomas Schühly
Jon Kilik
Moritz Borman
Manus Oliver Stone
Christopher Kyle
Laeta Kalogridis
Skådespelare Colin Farrell
Anthony Hopkins
Val Kilmer
Angelina Jolie
Rosario Dawson
Christopher Plummer
Originalmusik Vangelis
Fotograf Rodrigo Prieto
Klippning Yann Hervé
Gladys Joujou
Alex Marquez
Thomas J. Nordberg
Produktionsbolag Warner Bros.
Intermedia Films
Pacifica Film
Egmond Film & Television
France 3 Cinéma
IMF Pictures
Pathé Renn Productions
Distribution Constantin Film
Warner Bros.
Premiär
Speltid 173 minuter
Land USA USA
Tyskland Tyskland
Nederländerna Nederländerna
Frankrike Frankrike
Storbritannien Storbritannien
Italien Italien
Språk Engelska
Budget $155 miljoner
Intäkter $167 298 192
IMDb SFDb

Alexander är en tysk-fransk-brittisk-nederländsk-italiensk-amerikansk långfilm från 2004 i regi av Oliver Stone.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen berättar historien om Alexander den store, kung av Makedonien. Den berättar om hans barndom, hans erövringståg i Persien, och senare hans tragiska och mystiska död. Den betonar främst också på hans turbulenta relation med sin far, Filip II och hans mor, Olympias.

Filmen börjar med Alexanders död år 323 f Kr. 40 år senare berättar Ptolemaios I Soter, en av Alexanders främsta generaler, om hela hans liv och hans stora önskan att erövra hela världen och komma till världens ände. Först berättar han om Alexanders barndom, som präglades av hans föräldrars tvister mellan varandra, och hur hans lärare, Aristoteles, undervisar honom om poesi, upptäcktsresande, krigskonst, musik, heder och kärlek. När Alexander var 20 år blev hans far mördad av sin livvakt Pausanias, vilket leder till hans omedelbara kröning som Makedoniens och Greklands nye konung. Hädanefter sammanfattar Ptolemaios om hur Alexander besegrade en grekisk revolt, då han massakrerade tusentals greker i Thebe, och när Alexander inleder hans stora invasion av Asien. Alexander erövrade hela västra Asien ända ner till Egypten, där oraklet av Siwa förklarade honom som Zeus äkta son. Alexander marscherade sedan med en stor armé till hjärtat av Persiska riket, då han senare deltar i det spektakulära slaget vid Gaugamela. Efter att ha besegrat den persiske kungen Dareios III i slaget, tågade Alexander den Store in i huvudstaden Babylon som Persiens nye konung. Senare inleder Alexander ett partisankrig i nordöstra Persien för att jaga efter den flyende Dareius, men när han får veta att Dareius hade mördats av sina egna undersåtar, beslutar sig Alexander att jaga efter de skyldiga och besegra varje stam som gjorde motstånd. Efter det erövrade han Sogdiana och Baktrien, där han träffade sin blivande hustru, Roxana, en mystisk kvinna som han senare gifter sig med. Alexander var inte nöjd med dessa territorier och fortsatte sin väg till Indien, då han korsar Hindukush-bergen med en stor här. Där kämpade Alexander mot kung Poros och hans elefanter i slaget vid Hydaspes. Efter att ha blivit sårad av en pil i lungan lyssnade Alexander på hans generalers och soldaters vilja att få återvända hem igen. Efter att ha korsat gedrosiska öknen, där Alexander förlorade 3/4 av sin armé, återvände han till Babylon, där han senare dog av förgiftning den 10 juni 323 f.Kr. Filmen avslutas med att Ptolemaios berättar om hur Alexanders rike delades, om Kassandross hämnd på Alexanders familj och när han sammanfattar den viktiga roll som Alexander spelade för västvärlden.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på Alexander den stores liv, som vuxen spelas av Colin Farrell, och filmen är regisserad av Oliver Stone efter manus som han själv varit med och skrivit. Den brittiske historikern Robin Lane Fox och exmilitären Dale Dye fungerade som rådgivare vid filminspelningen.

Alexander var nominerad till den oönskade prisutdelningen Golden Raspberry Awards för sämsta film.

Filmen hade biopremiär i USA den 24 november 2004.[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Alexander” (på engelska). Box Office Mojo. 24 november 2004. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=alexander.htm. Läst 22 januari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]