Nynäshamn (pendeltågsstation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholm commuter rail symbol.svgNynäshamn
Xxxdddnynashamn station (1).JPG
Stationsinformation
KommunNynäshamn
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1901
Kapacitet
Antal spår3
Antal plattformar2
StationssignaturNyc
Föregående stationGröndalsviken
Övrigt
ArkitektFerdinand Boberg
Linjekarta
Nynashamn station map.jpg

Nynäshamn är en station på Stockholms pendeltågsnät, belägen i Nynäshamn inom Nynäshamns kommun och utgör slutstation för Nynäsbanan. En normal vintervardag har stationen cirka 900 påstigande (2015).[1] Stationen har tre spår, som avslutas med stoppbockar. Entré till mittplattformen sker geografiskt norrifrån (banan går i en halv slinga genom staden och avslutas i "fel" riktning). Stationen saknar entrébyggnad och biljetthall, men har väderskydd på plattformen. Den ligger 63,9 kilometer från Stockholm Centralstation.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stationen tillkom i samband med att Nynäsbanan öppnades för trafik år 1901. Det gamla stationshuset vid Järnvägsgatan 1 uppfördes år 1900. Det är ett trähus med gulmålade spånfasader och hade liknande utseende som andra stationshus längs med Nynäsbanan. Byggnaden var, liksom flera av Nynäsbanans stationer, ritad av arkitekten Ferdinand Boberg.[2] I dag ägs huset av Nynäshamnsbostäder, som bland annat hyr ut lokaler till en pub och MTR som kör pendeltågstrafiken.

Stationshuset kom att ligger något vid sidan av själva spårområdet. Det beror på att man tänkte bygga en så kallad säckstation, där spåren skulle avslutas framför byggnaden. Banan kom dock att byggas längre för att möjliggöra direktanslutning till Gotlandsbåtarna. Sådan trafik förekom åren 1902-1973 samt 1995-2007.

Nynäshamns gamla stationshus[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]