Oaxen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För restaurangen, se Oaxen krog.
Oaxen
småort
Den renoverade "Ettans ugn" 2007.
Den renoverade "Ettans ugn" 2007.
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommun Södertälje kommun
Koordinater 58°58′20″N 17°42′43″Ö / 58.97222°N 17.71194°Ö / 58.97222; 17.71194
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Mörkö
Postnummer 153 93
Riktnummer 08
Ortens läge i Stockholms län
Red pog.svg
Ortens läge i Stockholms län
Wikimedia Commons: Oaxen

Redigera Wikidata

Oaxen är en ö och en småort i Mörkö socken i Södertälje kommun, belägen öster om Mörkö i Himmersfjärden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Oaxens hamn, historisk bild.

Oaxen var ursprungligen obebodd betesö lydande under Hörningsholms slott. En ryssugn på öns nordöstra del.[1]

Oaxen har igenom historien dominerats av kalkbrytning, vilken inleddes under 1800-talet. Man fann rika kalkfyndigheter på Oaxen, samt på den närbelägna ön Karta. De bedömdes kunna exploateras industriellt, och brytas i ytbrott. De stora kalkfyndigheterna på ön tillhörde tidigare Hörningsholms slott på Mörkö. Den har en yta av 2 kilometer gånger 500 meter.

På Karta inleddes brytning av kalk redan på 1830-talet. Det dröjde dock till 1850-talet innan det blev någon organiserad brytning på Oaxen. Då i Knut Bondes regi, efter att han arrenderat Oaxen. Han köpte loss ön helt år 1868. I samband med detta slog han samman kalkbruken på Oaxen och Karta till företaget Karta & Oaxen Kalkbruk.

Under sin storhetstid arbetade det närmare 250 man på kalkbrottet. En tredjedel av dessa sysselsattes med att transportera ved till kalkugnarna. Från början hade även kol använts. Detta upphörde dock i samband med andra världskriget. 1880 hade så många arbetare flyttat till ön att där hade bildats ett mindre samhälle på dess södra del. Vid den här tiden hade Oaxen både en affär och en skola.

1955 började färjetrafiken med bil-linfärja. I samband med detta började mer och mer av kalken att transporteras med lastbil. Den dåvarande ägaren Cementa lade ned kalkbrytningen på Oaxen 1974.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Oaxen har en blandning av sommarbostäder och året-runtboende. På senare år har de gamla arbetarbostäderna renoverats, och idag finns flera fastboende på ön. Ön är förbunden till fastlandet och anslutande buss med bil-linfärjan. Liksom på Mörkö är servicen ytterst begränsad. I den gamla disponentsvillan fanns tidigare den exklusiva restaurangen Oaxen skärgårdskrog.

Den restaurerade "Ettans kalkugn" är ett byggnadsminne. Ettans kalkugn är den enda idag kvarvarande på ön, men under kalkbrukets mest aktiva period fanns nio stycken utspridda på vardera sidan om ön.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges öar, 3:e upplagan 2013, Anders Källgård s. 312.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]