Odensala, Östersund

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Odensala, Östersunds kommun)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Odensala
Stadsdel
Land Sverige
Kommun Östersunds kommun
Stad (tätort) Östersund
Distrikt Östersunds distrikt
Koordinater 63°8′57″N 14°41′36″Ö / 63.14917°N 14.69333°Ö / 63.14917; 14.69333

Odensala är en stadsdel i Östersund som ligger omkring fyra kilometer från stadskärnan.

Odensala har en lång historia som stadsdel men växte sig till en status som stadsdel först under miljonprogrammet på slutet av 1960-talet. Stadsdelen fick då ett eget centrum intill ett stort bostadsområde bestående av tjugotalet trevåningshus i betong och tegel samt fyravåningshus med loftgångar på fasadernas utsidor. Resten av Odensala består till större delen av villor och radhus.

Odensala har ofta delats upp i två olika delar.

Östra odensala där majoriteten av befolkningen bor ligger öster om opevägen/rådhusgatan och består av Odensala centrum och miljonprogrammet i anslutning som i folkmun kallas för Odenskog eftersom områdets loftgångshus går längs Odenskogsvägen Började byggas i slutet av 60 talet. Lillsjön centrum byggdes i närheten av Hsb området Lillsjön som uppfördes mellan åren 75-77 med närmare 400 lägenheter . Resten av östra odensala består utav radhus och villor.

Västra odensala som angränsar till Storsjön är med ett fåtal undantag friliggande villor och har inget serviceutbud inom själva området.

I Odensala centrum finns det bland annat livsmedelsbutik och restaurang .I delområdet Lillsjöns centrum finns hälsocentral, apotek,och kyrka.

Det finns tre kommunala skolor i Odensala; Tavelbäcksskolan och Lillsjöskolan med årskurs 1-5 samt Storsjöskolan med årskurs 6-9. Till stadsdelen går huvudsakligen busslinje 2, men även linjerna 6, 9 och 4 trafikerar vissa delar av Odensala.

Odensalakyrkan, som ligger i Lillsjön centrum, uppfördes 1985.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Odensala skrevs i äldre skrift som Odinsall och har fått sitt namn efter Oden. I äldre skrift förekommer även former såsom Onsall som överensstämmer med det jämtska namnet Onsala (jämför med Odensdag-Onsdag).