Torvalla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För idrottsplatsen i Handen, Haninge kommun, se Torvalla IP.
Torvalla
Stadsdel
Torvalla centrum
Torvalla centrum
Land Sverige
Kommun Östersunds kommun
Stad (tätort) Östersund
Distrikt Brunflo distrikt
Koordinater 63°9′N 14°45′Ö / 63.150°N 14.750°Ö / 63.150; 14.750
Folkmängd 6 489 (2005)
E14 vid Torvalla.

Torvalla är en stadsdel i södra Östersund som ligger i Brunflo distrikt (Brunflo socken), drygt sex kilometer från stadskärnan, med en befolkning på omkring 8000 invånare. Torvalla är indelat i tre mindre områden: Fjällmon (Nedre Torvalla), Skogsmon (Övre Torvalla) och Ängsmon (Bortre Torvalla). Fjällmon och Skogsmon utgör delar av tätorten Östersund medan Ängsmon sedan 2015 klassas som en separat tätort av SCB.[1] Verksmon heter ett företagsområde beläget i Torvalla. Mellan dessa tre områden ligger Torvalla by, ett område som SCB tidigare klassificerade som en separat småort.

Torvalla är en relativt ung stadsdel, som påbörjades med radhus i början av 1980-talet samt flerbostadshus i mitten av 80-talet. Området i sig har en lång historia[förtydliga] men fick inte ställning som förort förrän vid den stora byggboomen. Torvalla består till större delen av villor och flerbostadshus.

Det finns fyra skolor i Torvalla:

  • Fjällängsskolan åk 1-5
  • Mimergården åk 1-5
  • Torvallaskolan åk 6-9
  • Ängsmogården åk 1-5

I Torvalla centrum finns en matbutik, frisör, bankomat, pizzeria och kiosk. I kyrkligt avseende hör Torvalla till Brunflo församling. Det finns två kyrkor i stadsdelen, Heliga Ljusets kyrka, som invigdes 1988 och Ängsmokyrkan, som invigdes 1997.

2006 rånades Svensk Kassaservice i Torvalla, och en tid därefter beslutades att kontoret skulle läggas ned. 2006 beslutades om att bygga ett fängelse i Verksmon, men beslutet sköts 2009 upp på obestämd tid.

Ortnamnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet Torvalla härstammar inte från asaguden Tor, vilket man kan tro, särskilt med tanke på Odensala och Frösön, som bägge är två av de orter i Storsjöbygden som har fått sina namn från vikingatida gudar. Det gamla jämtska namnet för området är "Tårrvåll" (torrvall) och Torvalla stavades även tidigare "Torrvall"[2] och "Torrvalla"[3]. Det nutida uttalet med lång vokal tillkom i samband med att området blev en stadsdel i Östersund och det gamla uttalet trängdes undan av det nya bokuttalet. Något som till exempel inte skedde i Brunflo, som fortfarande uttalas med kort vokal (u).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Förändringar i antalet tätorter, 2010–2015, SCB.
  2. ^ Jemptiae. Geographica Delineatio., 1685 Statens Arkiv (PDF)
  3. ^ Geometrisk Delineation Huruledes Jempteland, Herredalen och Trvhhem /.../. Brunflow d 2 Decemb: 1675 Statens Arkiv (PDF)