Olle Persson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För professorn i biblioteks- och informationsvetenskap, se Olle Persson (professor).
Olle Persson
Född 19 april 1958 (57 år)
Bakgrund Norrköping, Sverige
Genre(r) Opera
Roll Baryton

Hans Olle Persson, född 19 april 1958 i Norrköping,[1] är en svensk opera- och konsertsångare (baryton). Han är uppvuxen i Norrköping och har vid en mängd tillfällen samarbetat med ensembler vid Linköpings universitet.

Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan.

Förutom traditionella operaroller och ett flertal barytonpartier i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk, exempelvis Nils Lindbergs Requiem (1993). Han är även flitig gäst i både radio och TV samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Olle Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden.

Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusiksammanhang tillsammans med Lena Willemark, som han är gift med sedan 1984.[1] Hans bror Mats Persson (född 1955[1]) är också operasångare (baryton) och tillhör Göteborgsoperans fasta ensemble.

Olle Persson var tillsammans med Petra Mede hemlig gäst på Orphei Drängars Caprice 2013.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Riksarkivet SVAR (2011)