Osj

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vy över Osj med Suleimanberget (Suleimans tron) i bakgrunden.

Osj (Ош) är den näst största staden i Kirgizistan. Den ligger i östra Ferganadalen i sydvästra Kirgizistan nära gränsen till Uzbekistan. Staden har cirka 230 400 invånare (2005), varav 40 % är uzbeker, i övrigt främst kirgizer och tadzjiker. Osj är huvudstad för regionen (kirgiziska: akimiyat) Osj. Den viktigaste näringen är textilier av siden och bomull. Bland övriga näringar märks elektroteknisk industri och livsmedelsindustri. Osj är en av tre städer i Kirgizistan som har trådbuss.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden är en av Centralasiens äldsta, känd sedan 700-talet, och var ett viktigt handelscentrum längs Sidenvägen. Osj erövrades av Ryssland år 1876. Babur, som föddes i närbelägna Andizjan, påstås, enligt legenden, ha suttit på Suleimanberget och begrundat sitt öde. Idag är berget ett populärt utflyktsmål för stadens befolkning, men också en plats för muslimska pilgrimer och begravningar.

I staden finns en rysk-ortodox kyrka och två viktiga moskéer, den stora moskén vid bazaren (landets största moské) och Rabat Abdul khan-moskén från 1500-talet.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]