PGA Tour

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För dator/TV-spelsserien, se PGA Tour-serien.

PGA Tour, PGA-touren, officiellt PGA TOUR, är organisationen som ansvarar för herrarnas professionella golftävlingar i Nordamerika och det är även samlingsnamnet på dessa tävlingar. Huvudkontoret ligger i Ponte Vedra Beach i Florida. Organisationen är helt separerad från PGA of America som är en intresseorganisation för spelarna. PGA of America ansvarar för PGA Championship och Senior PGA Championship samt samordnar Ryder Cup tillsammans med PGA European Tour.

Sedan 2017 är Jay Monahan kommissionär för PGA Tour.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Touren börjande 1929 av Tommy Armour, Al Espinosa och J. J. Patterson, vilka kom att tillhöra den första tävlingsstyrelsen.[2] På 1960-talet ökade tv-sändningarna av golftävlingarna på touren, vilket gjorde att intäkterna ökade. Detta gav en splittring inom organisationen; tourspelarna, med Jack Nicklaus och Arnold Palmer ville att de ökade intäkterna skulle gå till prissummorna på tävlingarna, medan PGA ville att pengarna skulle sättas in i en fond vars avkastning skulle gå till att utveckla idrotten på gräsrotsnivå.[3][4] Detta ledde till att tourspelarna och PGA gick skilda vägar; tourspelarna grundade APG - American Professional Golfers, Inc - vilket som senare kom att bli PGA Tour och är helt självständigt från PGA of America.[5][3] Tourspelarna gick med på att upphäva APG 1969 för att istället starta PGA "Tournament Players Division", som skulle vara helt autonom och verka under översyn från en kommitté på tio personer; fyra tourspelare, tre direktörer från PGA of America och tre utomstående personer, oftast direktörer från näringslivet.[6] [7][8]

Joseph Dey, tidigare VD för USGA, kom att bli tourens första kommissionär 1969, och skrev under ett femårs kontrakt.[9] Namnet ändrades 1975 till PGA Tour.[10]

Utan tourspelarna så blev PGA of America primärt en organisation bestående av klubbtränare, men som fortsatte organiserandet av två evenemang; PGA Mästerskapet och Ryder Cup.

PGA-tourens tävlingar[redigera | redigera wikitext]

PGA-touren ansvarar för följande tävlingar som i huvudsak ligger i USA men även har en tävling i Kanada och en major i Europa, The Open Championship som arrangeras tillsammans med PGA European Tour. PGA Tour har ingen påverkan i hur de fyra majortävlingarna arrangeras, inte heller hur Ryder Cup eller LPGA Tourtävlingarna arrangeras. Vad PGA Tour faktiskt organiserar är nedanstående tourer samt Players Championship, FedEx-tävlingarna och Presidents Cup.

PGA-touren hade även en årlig kvalificeringsskola (Qualifying School, Q school), en tävling som omfattar sex rundor och hålls varje höst. Innan 2013 var det officiella namnet på tävlingen PGA Tour Qualifying Tournament, men heter nu Web.com Tour Qualifying Tournament. Spelarna på de 25 bästa placeringarna samt delningar gavs spelrättigheter på efterföljande säsong på PGA-tour. Övriga spelare får spela på Web.com Tour.[11]

Sedan 2013 får 50 spelare från Web.com Tour spelrättigheter på PGA-touren efterföljande säsong; de 25 bästa på säsongens penningliga samt de 25 bästa på penninglistan under höstens finalspel. Spelare som vinner tre tävlingar på Web.com tour blir automatiskt och direkt uppflyttade till PGA Touren.[12] I och med 2017 är det 11 spelare som har blivit uppflyttade genom att vinna tre tävlingar på Web.com touren.[13]

De 125 spelare som vunnit mest pengar på PGA-touren när året är slut har tourkortet säkrat för efterföljande säsong. Spelare som vinner en tävling är garanterad spel i två år framåt. Spelare som vinner World Golf Championships, The Tour Championship, Arnold Palmer Invitational eller Memorial Tournament är garanterade tre års spel och om en spelare vinner en major eller Players Championship så får han spela i fem år framåt.

Det finns inga regler som säger att endast herrar får delta på PGA-touren. 2003 deltog två damer, Annika Sörenstam och Suzy Whaley och 2004 och 2005 deltog Michelle Wie i en tävling. De klarade inte cutten men Wie var nära och missade endast med ett slag 2004.[14][15]

PGA-touren skänker stora pengar till välgörenhetsfonder i de städer som tävlingarna hålls. I februari 2005 var organisationen mitt i en kampanj för att nå sitt mål på en miljard dollar, vilket uppnåddes i slutet av säsongen.

Säsongen på PGA-touren[redigera | redigera wikitext]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Tabellen nedan visar hur en säsong på PGA-touren är upplagd. Tävlingarna gäller för 2017 men det är bara små förändringar i spelschemat mellan åren. De enskilda tävlingarna byter ibland ort och även namn när de får nya sponsorer men huvudtävlingarna har fasta och traditionella platser och styr ofta uppläggningen av spelschemat. PGA-touren började innan 2013 året med SBS Championship vars start fält är begränsat till vinnarna i föregående års tävling. Den som vinner har garanterat sin plats på touren i fem år framåt.

Tre av de fyra majortävlingarna hålls inom en 8 veckorsperiod mellan juni och augusti. Detta kan minska intresset för tävlingarna i slutet på året speciellt för spelare som ligger högt i penningligan. Följande faktorer håller uppe intresset de sista månaderna på touren:

 • Att vinna penningligan. Det avgörs dock ofta i god tid innan säsongsavslutningen.
 • Att komma bland de 30 bästa i penningligan, för att kvalificera sig till den penningstinna och prestigefyllda säsongsfinalen, The Tour Championship, där vinnaren är garanterad spel i fem år framåt.
 • Att komma bland de 125 bästa i penningligan så att spelaren är garanterad spel efterföljande säsong. Spelare som ligger på gränsen spelar ofta tourtävlingar varje vecka de sista månaderna under säsongen.
 • De sista tävlingarna kallas för "Fall Finish", höstavslutning. För de 10 bästa placeringarna i dessa tävlingar erhåller spelarna poäng och den spelare som får flest poäng vinner även ytterligare prispengar.

Det är 48 tävlingar på 44 veckor, bland annat en lagtävling utan prispengar. De flesta spelarna ställer upp i mellan 20 och 30 tävlingar under säsongen. Det geografiska spelschemat bestäms av vädret. Touren börjar på Hawaii i januari och därefter tävlar man i Kalifornien och Arizona under nästan två månader för att senare flyttas över till Florida. I april drar sig tävlingarna norrut och sommarmånaderna tillbringas i nordöstra och västra USA. Under hösten drar sig touren söderut igen.

Spelschema[redigera | redigera wikitext]

Spelschema för 2018:[16] Totalt arrangeras 49 tävlingar, varav två är nya: CJ Cup och Corales Puntacana Resort and Club Championship. Den sistnämnda var 2017 en tävling på Web.com Tour, men som denna säsong är en tävling på PGA Tour. Puerto Rico Open, ursprungligen arrangerad som en alternativtävling samtidigt som WGC-Mexico Championship, ersattes av en inofficiell välgörenhetstävling på grund av orkanen Maria. Tävlingen kommer att återigen vara en officiell PGA Tourtävling 2019 och 2020.[17]

Datum Tävling Spelplats Vinnare OWGR

poäng

Noter
Okt 8 Safeway Open Kalifornien Brendan Steele  26
Okt 15 CIMB Classic Malaysia Pat Perez  48 I samarbete med Astientouren
Okt 22 CJ Cup Sydkorea Justin Thomas  50 Ny tävling
Okt 29 WGC-HSBC Champions Kina Justin Rose 64 World Golf Championships
Okt 29 Sanderson Farms Championship Mississippi Ryan Armour 24 Alternativtävling
Nov 5 Shriners Hospitals for Children Open Nevada Patrick Cantlay 30
Nov 12 OHL Classic at Mayakoba Mexico Patton Kizzire 32
Nov 19 RSM Classic Georgia Austin Cook 30
Jan 7 Sentry Tournament of Champions Hawaii Dustin Johnson 56 Exklusiv till förra säsongens vinnare
Jan 14 Sony Open in Hawaii Hawaii Patton Kizzire 48
Jan 21 CareerBuilder Challenge Kalifornien Jon Rahm 40 Kändis pro-am
Jan 28 Farmers Insurance Open Kalifornien Jason Day 54
Feb 4 Waste Management Phoenix Open Arizona Gary Woodland 60
Feb 11 AT&T Pebble Beach Pro-Am Kalifornien Ted Potter Jr. 54 Kändis pro-am
Feb 18 Genesis Open Kalifornien Bubba Watson 62
Feb 25 The Honda Classic Florida Justin Thomas 52
Mar 4 WGC-Mexico Championship Mexico Phil Mickelson 72 World Golf Championships
Mar 11 Valspar Championship Florida Paul Casey 52
Mar 18 Arnold Palmer Invitational Florida Rory McIlroy 58 Inbjudningstävling
Mar 25 WGC-Dell Technologies Match Play Texas Bubba Watson 74 World Golf Championships
Mar 25 Corales Puntacana Resort and Club Championship Dominikanska republiken Brice Garnett 24 Ny tävling på PGA Tour

Alternativtävling

Apr 1 Houston Open Texas Ian Poulter 48
Apr 8 Masters Tournament Georgia Patrick Reed 100 Major
Apr 15 RBC Heritage South Carolina Inbjudningstävling
Apr 22 Valero Texas Open Texas
Apr 29 Zurich Classic of New Orleans Louisiana Lagtävling
Maj 6 Wells Fargo Championship North Carolina
Maj 13 The Players Championship Florida 80 Flagship event
Maj 20 AT&T Byron Nelson Texas
Maj 27 Dean & DeLuca Invitational Texas Inbjudningstävling
Jun 3 The Memorial Tournament Ohio Inbjudningstävling
Jun 10 FedEx St. Jude Classic Tennessee
Jun 17 U.S. Open New York 100 Major
Jun 24 Travelers Championship Connecticut
Jul 1 The National Annonseras snart Inbjudningstävling
Jul 8 Greenbrier Classic West Virginia
Jul 15 John Deere Classic Illinois
Jul 22 The Open Championship  Skottland 100 Major
Jul 22 Barbasol Championship Kentucky Alternativtävling
Jul 29 RBC Canadian Open Ontario
Aug 5 WGC-Bridgestone Invitational Ohio World Golf Championships
Aug 5 Barracuda Championship Nevada Alternativtävling
Aug 12 PGA Championship Missouri 100 Major
Aug 19 Wyndham Championship North Carolina
Aug 26 The Northern Trust New Jersey FedEx Cup Playoffs
Sep 3 Dell Technologies Championship Massachusetts FedEx Cup Playoffs
Sep 9 BMW Championship Pennsylvania FedEx Cup Playoffs
Sep 23 Tour Championship Georgia FedEx Cup Playoffs

För de senaste uppgifterna om spelschema, se PGA Tour.

Förändringar från och med säsong 2013[redigera | redigera wikitext]

Den 20 mars 2012 annonserade touren att ändringar kommer att göras i tävlingssäsongen samt att Qualifying School skulle genomgå förändringar.[18] [19] Detta resulterade i att 2013 års säsong kom att bli den sista att spelas under ett kalenderår, medan 2014 års säsong startade i oktober 2013, kort efter Tour Championship. Med fall series som nu öppnar säsongen kommer dessa tävlingar ges FedEx Cup-poäng.[20]

Qualifying School ger inte längre spelrättigheter till PGA Touren, utan ger enbart spelrättigheter på Web.com Tour.[21]

Kriterierna för att behålla sina spelrättigheter (det s.k. tourkortet) på PGA Touren förändrades också. Fram tills 2012 fick de spelare som var top-125 på penninglistan vid slutet av säsongen behålla sina tourkort. År 2013 gjorde touren i övergången mellan förändringarna att spelarna som låg top-125 på antingen FedEx-rankingen eller på penninglistan fick behålla sina tourkort, detta då säsongen blev så kort.[22] I juni 2016 gick touren ut och annonserade att från och med säsongen 2017-2018 är penninglistan inte kommer säkra spelarna sina tourkort, utan tourspelare måste placera sig top-125 på FedEx-listan för att behålla sina spelrättigheter.[23]

Tävlingskategorier (Status)[redigera | redigera wikitext]

 • Majors: De fyra största tävlingarna under året.
 • World Golf Championships: Ett antal tävlingar som även är sanktionerade av PGA European Tour och som drar till sig världens bästa golfspelare även om de inte är medlemmar på PGA-touren.
 • Special: Två tävlingar anges som speciella:
  • The Hyundai Tournament of Champions, årets första tävling har ett startfält bestående enbart att fjolårets vinnare på PGA Touren, vilket gör att startfältet är betydligt mindre och inte har någon kvalgräns efter 36 hål.
  • The Players Championship är den enda tävlingen utöver majors och World Golf Championships som årligen attraherar elitspelare från hela världen och tävlingen ges en officiellt unik status av Official World Golf Ranking och ges precis som majors ett på förhand fast världsrankingpoäng (80), till skillnad från majors där det är 100 poäng.
 • Playoff event: Säsongen avslutas med fyra tävlingar där startfältet består av spelarnas FedEx ranking. Spelare top-125 får spela The Barclays, top-100 får spela Deutsche Bank Championship veckan därefter, top-70 får spela BMW Championship och top-30 får spela The Tour Championship.
 • Team: Lag med 12 spelare tävlar i Ryder Cup och Presidents Cup vartannat år. I dessa tävlingar finns inga prispengar.
 • Invitational: Dessa tävlingar är liknande vanliga - "regular" - tävlingar, men har ett mindre startfält på omkring 120-135 spelare. Top-70 på fjolårets FedEx-lista ges en inbjudan samt tidigare vinnare av tävlingen. Det finns fem inbjudningstävlingar på PGA Touren, däribland Arnold Palmer Invitational och the Memorial.
 • Regular: vanliga tävlingar på touren. Regulartävlingar varierar i status men tabellen visar inte vilka som är mer prestigefyllda än andra, eftersom det är en subjektiv fråga och prissummorna i tävlingarna varierar inte speciellt mycket. Faktorer som spelar in för statusen är när under säsongen tävlingen arrangeras, hur länge den har spelats, vilka som har vunnit tidigare, banans rykte och koppling till golflegender.
 • Alternativtävling: Tävlingar som spelas samma vecka som större tävlingar och som därför inte drar till sig de bästa spelarna och därmed har lägre prissummor.
 • Fall Series: Efter slutspelsfinalen (The Tour Championship) så drar den nya säsongen igång i oktober. Dessa tävlingar brukar högre rankade spelare att välja bort i sina tävlingsscheman, vilket ger lägre rankade spelare möjligheten till att avancera bättre placeringar.

Det finns även tävlingar som uppmärksammas av PGA Tour men som inte har officiella prispengar. De flesta av dessa tävlingar hålls under november och december.

Vinnare av penningligan samt flest vinster under säsongen[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1981 vinner ledaren av penningligan Arnold Palmer Award.

År Vinnare av penningligan Vinstpengar ($) Flest vinster
2017 Justin Thomas 9,921,560 5: Justin Thomas
2016  Dustin Johnson 9,365,185 3: Jason DayDustin Johnson
2015  Jordan Spieth 12,030,465 5: Jason DayJordan Spieth
2014  Rory McIlroy (2) 8,280,096 3: Rory McIlroy, Jimmy Walker
2013  Tiger Woods (10) 8,553,439 5: Tiger Woods
2012  Rory McIlroy (1) 8,047,952 4: Rory McIlroy
2011  Luke Donald 6,683,214 2: Keegan BradleyLuke DonaldWebb SimpsonSteve Stricker,

Nick WatneyBubba WatsonMark Wilson

2010  Matt Kuchar 4,910,477 3: Jim Furyk
2009  Tiger Woods (9) 10,508,163 6: Tiger Woods
2008  Vijay Singh (3) 6,601,094 4: Tiger Woods
2007  Tiger Woods (8) 10,867,052 7: Tiger Woods
2006  Tiger Woods (7) 9,941,563 8: Tiger Woods
2005  Tiger Woods (6) 10,628,024 6: Tiger Woods
2004  Vijay Singh (2) 10,905,166 9: Vijay Singh
2003  Vijay Singh (1) 7,573,907 5: Tiger Woods
2002  Tiger Woods (5) 6,912,625 5: Tiger Woods
2001  Tiger Woods (4) 5,687,777 5: Tiger Woods
2000  Tiger Woods (3) 9,188,321 9: Tiger Woods
1999  Tiger Woods (2) 6,616,585 8: Tiger Woods
1998  David Duval 2,591,031 4: David Duval
1997  Tiger Woods (1) 2,066,833 4: Tiger Woods
1996  Tom Lehman 1,780,159 4: Phil Mickelson
1995  Greg Norman (3) 1,654,959 3: Lee JanzenGreg Norman
1994  Nick Price (2) 1,499,927 6: Nick Price
1993  Nick Price (1) 1,478,557 4: Nick Price
1992  Fred Couples 1,344,188 3: John Cook; Fred CouplesDavis Love III
1991  Corey Pavin 979,430 2: Billy AndradeMark BrooksFred CouplesAndrew Magee,

Corey PavinNick PriceTom PurtzerIan Woosnam

1990  Greg Norman (2) 1,165,477 4: Wayne Levi
1989  Tom Kite (2) 1,395,278 3: Tom KiteSteve Jones
1988  Curtis Strange (3) 1,147,644 4: Curtis Strange
1987  Curtis Strange (2) 925,941 3: Paul AzingerCurtis Strange
1986  Greg Norman (1) 653,296 4: Bob Tway
1985  Curtis Strange (1) 542,321 3: Curtis StrangeLanny Wadkins
1984  Tom Watson (5) 476,260 3: Tom WatsonDenis Watson
1983  Hal Sutton 426,668 2: Seve BallesterosJim ColbertMark McCumberGil Morgan,

Calvin PeeteHal SuttonLanny WadkinsFuzzy Zoeller

1982  Craig Stadler 446,462 4: Craig StadlerTom WatsonCalvin Peete
1981  Tom Kite (1) 375,699 4: Bill Rogers
1980  Tom Watson (4) 530,808 7: Tom Watson
1979  Tom Watson (3) 462,636 5: Tom Watson
1978  Tom Watson (2) 362,429 5: Tom Watson
1977  Tom Watson (1) 310,653 5: Tom Watson
1976  Jack Nicklaus (8) 266,439 3: Ben CrenshawHubert Green
1975  Jack Nicklaus (7) 298,149 5: Jack Nicklaus
1974  Johnny Miller 353,022 8: Johnny Miller
1973  Jack Nicklaus (6) 308,362 7: Jack Nicklaus
1972  Jack Nicklaus (5) 320,542 7: Jack Nicklaus
1971  Jack Nicklaus (4) 244,491 6: Lee Trevino
1970  Lee Trevino 157,037 4: Billy Casper
1969  Frank Beard 164,707 3: Billy CasperRaymond Floyd, Dave Hill, Jack Nicklaus
1968  Billy Casper (2) 205,169 6: Billy Casper
1967  Jack Nicklaus (3) 188,998 5: Jack Nicklaus
1966  Billy Casper (1) 121,945 4: Billy Casper
1965  Jack Nicklaus (2) 140,752 5: Jack Nicklaus
1964  Jack Nicklaus (1) 113,285 5: Tony Lema
1963  Arnold Palmer (4) 128,230 7: Arnold Palmer
1962  Arnold Palmer (3) 81,448 8: Arnold Palmer
1961  Gary Player 64,540 6: Arnold Palmer
1960  Arnold Palmer (2) 75,263 8: Arnold Palmer
1959  Art Wall, Jr. 53,168 5: Gene Littler
1958  Arnold Palmer (1) 42,608 4: Ken Venturi
1957  Dick Mayer 65,835 4: Arnold Palmer
1956  Ted Kroll 72,836 4: Mike Souchak
1955  Julius Boros (2) 63,122 6: Cary Middlecoff
1954  Bob Toski 65,820 4: Bob Toski
1953  Lew Worsham 34,002 5: Ben Hogan
1952  Julius Boros (1) 37,033 5: Jack Burke, Jr.Sam Snead
1951  Lloyd Mangrum 26,089 6: Cary Middlecoff
1950  Sam Snead (3) 35,759 11: Sam Snead
1949  Sam Snead (2) 31,594 7: Cary Middlecoff
1948  Ben Hogan (5) 32,112 10: Ben Hogan
1947  Jimmy Demaret 27,937 7: Ben Hogan
1946  Ben Hogan (4) 42,556 13: Ben Hogan
1945  Byron Nelson (2) 63,336 18: Byron Nelson
1944  Byron Nelson (1) 37,968 8: Byron Nelson
1943 Ingen data om vinnare finns 1: Sam ByrdHarold McSpadenSteve Warga
1942  Ben Hogan (3) 13,143 6: Ben Hogan
1941  Ben Hogan (2) 18,358 7: Sam Snead
1940  Ben Hogan (1) 10,655 6: Jimmy Demaret
1939  Henry Picard 10,303 8: Henry Picard
1938  Sam Snead (1) 19,534 8: Sam Snead
1937  Harry Cooper 14,139 8: Harry Cooper
1936  Horton Smith 7,682 3: Ralph GuldahlJimmy HinesHenry Picard
1935  Johnny Revolta 9,543 5: Henry PicardJohnny Revolta
1934  Paul Runyan 6,767 7: Paul Runyan
1933 9: Paul Runyan
1932 4: Gene Sarazen
1931 4: Wiffy Cox
1930 8: Gene Sarazen
1929 8: Horton Smith
1928 7: Bill Mehlhorn
1927 7: Johnny Farrell
1926 5: Bill MehlhornMacdonald Smith
1925 5: Leo Diegel
1924 5: Walter Hagen
1923 5: Walter HagenJoe Kirkwood, Sr.
1922 4: Walter Hagen
1921 4: Jim Barnes
1920 4: Jock Hutchison
1919 5: Jim Barnes
1918 1: Patrick DoyleWalter HagenJock Hutchison
1917 2: Jim BarnesMike Brady
1916 3: Jim Barnes

Flerfaldiga vinnare av penningligan[redigera | redigera wikitext]

Player of the year och rookie of the year[redigera | redigera wikitext]

PGA Player of the Year Award har delats ut sedan 1948, men sedan 1990 delas två utmärkelser ut; PGA Player of the Year samt PGA Tour Player of the Year. PGA of America delar ut priset PGA Player of the Year till en spelare varje år genom ett specifikt poängsystem som har använts sedan 1982. Detta system bygger på poäng spelare tilldelas genom placeringar på tävlingar, samt bonusar för vinster i majors, spelarens placering på penninglistan och snittresultatet över en säsong. Den andra utmärkelsen, PGA Tour Player of the Year, har sedan 1990 delats ut årligen till spelare på PGA Touren. Val av spelare baseras på röster från spelarna på touren, och erhåller då Jack Nicklaus Trophy.[24]

Sedan 1990 har även Rookie of the Year Award delats ut, och utmärkelsen går till den spelare som spelar sin första säsong på PGA Touren och spelar ihop mer vinstpengar än övriga rookies.[25]

År PGA Player of the Year PGA Tour Player of the Year PGA Tour Rookie of the Year
2017 Justin Thomas Justin Thomas Xander Schauffele
2016  Dustin Johnson  Dustin Johnson  Emiliano Grillo
2015  Jordan Spieth  Jordan Spieth  Daniel Berger
2014  Rory McIlroy  Rory McIlroy  Chesson Hadley
2013  Tiger Woods  Tiger Woods  Jordan Spieth
2012  Rory McIlroy  Rory McIlroy  John Huh
2011  Luke Donald  Luke Donald  Keegan Bradley
2010  Jim Furyk  Jim Furyk  Rickie Fowler
2009  Tiger Woods  Tiger Woods  Marc Leishman
2008  Pádraig Harrington  Pádraig Harrington  Andrés Romero
2007  Tiger Woods  Tiger Woods  Brandt Snedeker
2006  Tiger Woods  Tiger Woods  Trevor Immelman
2005  Tiger Woods  Tiger Woods  Sean O'Hair
2004  Vijay Singh  Vijay Singh  Todd Hamilton
2003  Tiger Woods  Tiger Woods  Ben Curtis
2002  Tiger Woods  Tiger Woods  Jonathan Byrd
2001  Tiger Woods  Tiger Woods  Charles Howell III
2000  Tiger Woods  Tiger Woods  Michael Clark II
1999  Tiger Woods  Tiger Woods  Carlos Franco
1998  Mark O'Meara  Mark O'Meara  Steve Flesch
1997  Tiger Woods  Tiger Woods  Stewart Cink
1996  Tom Lehman  Tom Lehman  Tiger Woods
1995  Greg Norman  Greg Norman  Woody Austin
1994  Nick Price  Nick Price  Ernie Els
1993  Nick Price  Nick Price  Vijay Singh
1992  Fred Couples  Fred Couples  Mark Carnevale
1991  Corey Pavin  Fred Couples  John Daly
1990  Nick Faldo  Wayne Levi  Robert Gamez
År PGA Player of the Year
1989  Tom Kite
1988  Curtis Strange
1987  Paul Azinger
1986  Bob Tway
1985  Lanny Wadkins
1984  Tom Watson
1983  Hal Sutton
1982  Tom Watson
1981  Bill Rogers
1980  Tom Watson
1979  Tom Watson
1978  Tom Watson
1977  Tom Watson
1976  Jack Nicklaus
1975  Jack Nicklaus
1974  Johnny Miller
1973  Jack Nicklaus
1972  Jack Nicklaus
1971  Lee Trevino
1970  Billy Casper
1969  Orville Moody
1968 Ingen utmärkelse
1967  Jack Nicklaus
1966  Billy Casper
1965  Dave Marr
1964  Ken Venturi
1963  Julius Boros
1962  Arnold Palmer
1961  Jerry Barber
1960  Arnold Palmer
1959  Art Wall, Jr.
1958  Dow Finsterwald
1957  Dick Mayer
1956  Jack Burke, Jr.
1955  Doug Ford
1954  Ed Furgol
1953  Ben Hogan
1952  Julius Boros
1951  Ben Hogan
1950  Ben Hogan
1949  Sam Snead
1948  Ben Hogan

Flerfaldiga vinnare av Player of the Year Award[redigera | redigera wikitext]

Följande spelare har vunnit PGA Tour Player of the Year Award (som har delats ut sedan 1990) år 2016 mer än en gång:

Kommissionärer[redigera | redigera wikitext]

No. Namn Position Antal år
1 Joe Dey 1969−1974 5
2 Deane Beman 1974−1994 20
3 Tim Finchem 1994−2016 22
4 Jay Monahan 2017−  

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Monahan to Replace Finchem as PGA Tour Commish” (på en). GOLF.com. http://www.golf.com/tour-and-news/tim-finchem-steps-down-jay-monahan-named-new-pga-tour-commissioner. Läst 9 augusti 2017. 
 2. ^ ”Toledo Blade - Google News Archive Search”. news.google.com. https://news.google.com/newspapers?id=ezRPAAAAIBAJ&sjid=iwEEAAAAIBAJ&pg=5768,4121358. Läst 14 augusti 2017. 
 3. ^ [a b] Professionals' split was a good thing for the game”. PGATour. http://www.pgatour.com/news/2009/02/11/awtrey_column.html. Läst 14 augusti 2017. 
 4. ^ ”Herald-Journal - Google News Archive Search”. news.google.com. https://news.google.com/newspapers?id=zIUsAAAAIBAJ&sjid=hYoFAAAAIBAJ&pg=7079,2315360. Läst 14 augusti 2017. 
 5. ^ ”Eugene Register-Guard - Google News Archive Search”. news.google.com. https://news.google.com/newspapers?id=Y6hVAAAAIBAJ&sjid=6OADAAAAIBAJ&pg=5464,4294626. Läst 14 augusti 2017. 
 6. ^ ”PGA of America History - 1960-1969 | PGA.com” (på en). www.pga.com. http://www.pga.com/pga-america/pga-feature/pga-america-history-1960-1969. Läst 14 augusti 2017. 
 7. ^ ”The Spokesman-Review - Google News Archive Search”. news.google.com. https://news.google.com/newspapers?id=dbVWAAAAIBAJ&sjid=cekDAAAAIBAJ&pg=7296,5214308. Läst 14 augusti 2017. 
 8. ^ ”Daytona Beach Morning Journal - Google News Archive Search”. news.google.com. https://news.google.com/newspapers?id=3HcjAAAAIBAJ&sjid=gMsEAAAAIBAJ&pg=1308,915344. Läst 14 augusti 2017. 
 9. ^ ”Lodi News-Sentinel - Google News Archive Search”. news.google.com. https://news.google.com/newspapers?id=i-AzAAAAIBAJ&sjid=VzIHAAAAIBAJ&pg=7355,1877719. Läst 14 augusti 2017. 
 10. ^ ”PGA of America History - 1970-1979 | PGA.com” (på en). www.pga.com. http://www.pga.com/pgaofamerica/history/1970-1979.html. Läst 14 augusti 2017. 
 11. ^ Web.com Tour Qualifying Tournament: How it works”. PGATour. http://www.pgatour.com/webcom/news/2013/11/26/q-school.html. Läst 14 augusti 2017. 
 12. ^ PGA Tour finalizes controversial makeover as Qualifying School gone after six-decade run” (på en). CBSSports.com. https://www.cbssports.com/golf/news/pga-tour-finalizes-controversial-makeover-as-qualifying-school-gone-after-six-decade-run/. Läst 15 augusti 2017. 
 13. ^ Who has earned a 3-win promotion to TOUR?”. PGATour. http://www.pgatour.com/webcom/news/2016/08/07/three-win-promotions-pga-tour.html. Läst 14 augusti 2017. 
 14. ^ Here's How Michelle Wie Fared Every Time She Played on Men's Golf Tours”. ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/michelle-wie-in-pga-tour-events-1565548. Läst 14 augusti 2017. 
 15. ^ Nyström, Jacob. ”När Annika mötte männen” (på sv). Golf Digest. http://www.golfdigest.se/artiklar/artiklar/20150522/nar-annika-motte-mannen/. Läst 14 augusti 2017. 
 16. ^ PGA TOUR releases 2017-18 Season schedule” (på en). PGATour. https://www.pgatour.com/news/2017/09/19/pga-tour-schedule-2017-2018-season-released.html. Läst 27 oktober 2017. 
 17. ^ Puerto Rico Open to be replaced by PGA Tour charity benefit in 2018” (på en). Golf.com. http://www.golf.com/tour-news/2017/12/21/puerto-rico-open-be-replaced-pga-tour-charity-benefit-2018. Läst 11 mars 2018. 
 18. ^ PGA Tour changes schedule, qualifying process”. ESPN.com. http://www.espn.com/golf/story/_/id/7714944/pga-tour-changes-schedule-qualifying-process. Läst 15 augusti 2017. 
 19. ^ Harig: Decoding tour's scheduling changes”. ESPN.com. http://www.espn.com/golf/story/_/id/7712436/decoding-pga-tour-scheduling-changes-2012-season. Läst 15 augusti 2017. 
 20. ^ Fall Series events to offer full FedExCup points”. PGATour. http://www.pgatour.com/news/2012/06/26/fedexcuppoints.html. Läst 15 augusti 2017. 
 21. ^ PGA Tour finalizes controversial makeover as Qualifying School gone after six-decade run” (på en). CBSSports.com. http://www.cbssports.com/golf/blog/eye-on-golf/19552949/pga-tour-finalizes-controversial-makeover-as-qualifying-school-gone-after-six-decade-run. Läst 15 augusti 2017. 
 22. ^ Notes: Consistency becomes even more important in 2013”. PGATour. http://www.pgatour.com/news/2012/09/11/notebookap.html. Läst 15 augusti 2017. 
 23. ^ Money list losing more value for 2017-18 season | Golf Channel”. Golf Channel. http://www.golfchannel.com/news/golf-central-blog/money-list-losing-more-value-2017-18-season/. Läst 15 augusti 2017. 
 24. ^ 60-Plus Years of PGA Player of the Year Winners”. ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/players-of-the-year-pga-tour-1561101. Läst 9 augusti 2017. 
 25. ^ All the Golfers Who've Won the PGA Tour Rookie of the Year Award”. ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/pga-tour-rookies-of-the-year-1565719. Läst 9 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]