Per-Arne Håkansson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Per-Arne Håkansson


Mandatperiod
2014–2018
2018–2022
Valkrets Skåne läns norra och östra
Uppdrag i riksdagen
Ordinarie ledamot i Konstitutionsutskottet
Ordinarie ledamot i Nordiska rådets svenska delegation

Född 16 april 1963 (59 år)
Politiskt parti Socialdemokraterna
Yrke Riksdagsledamot, Journalist, Ombudsman

Per-Arne Mikael Håkansson, född 16 april 1963 i Björnekulla,[1] är en svensk politiker (socialdemokrat) och riksdagsledamot sedan 2014. Han är invald i riksdagen för Skåne läns norra och östra valkrets på plats 95. Han bor i Åstorp. Han är sedan 1990 gift med Carina Håkansson och de har två döttrar, Caroline f-91 och Josefine f-93.

I riksdagen är han ordinarie ledamot i Konstitutionsutskottet (KU) och i Nordiska Rådets svenska delegation. Han var ledamot av Näringsutskottet 2014-2018.

I Nordiska rådet är han sedan 2018 ledamot av Välfärdsutskottet där gränsöverskridande nordiska frågor om folkhälsa, jämställdhet, integration, socialpolitik, hanteras.

Han är även vice ordförande i Svensk-Åländska parlamentarikerföreningen.

Per-Arne Håkansson ingick 2018-19 i den parlamentariska utredningen om Riksrevisionens ledningsstruktur och ingår även i utredningen om JO-ämbetet som inleds innevarande år 2020.

Han är i riksdagen (KU) ansvarig för frågor om kommunal demokrati, kyrkor och samfund, statlig förvaltning, JO-ämbetet.

I riksdagens kristna grupp ingår han i styrelsen och har bildat riksdagens VA-nätverk för bevakning av frågor på nationell nivå som berör vattenförsörjning.

Sedan 2008 är han kommunfullmäktiges ordförande i Åstorps kommun, där han tidigare också varit ledamot av kommunstyrelsen i flera år, ordförande i Bildningsnämnden 2002-2010 samt tidigare vice ordf/ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Han är även ledamot av kyrkofullmäktige i Björnekulla församling.

Till yrket är han journalist och arbetade tidigare inom svensk dagspress, först Helsingborgs Dagblad och därefter i ca 15 år på Tidningen Arbetet i Malmö där han också verkade i Landskrona och i Helsingborg. Han började som sportjournalist och blev därefter journalist på nyhetsredaktionen.

Han verkade i många år som ombudsman för Socialdemokraterna, först i Helsingborgs Arbetarekommun och därefter på Skånes socialdemokratiska partidistrikt.

Per-Arne Håkansson är son till Gert Håkansson, f- 1935, och Anna-Lisa Håkansson, f Persson, 1937-d 2008.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]