Kalle Olsson (politiker)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coat of arms of the Swedish Parliament.svg
Ledamot av Sveriges riksdag
Kalle Olsson
Mandatperiod(er)
2014–2018
2018–2022
PartiSocialdemokraterna
ValkretsJämtlands läns valkrets, plats 79
Uppdrag i riksdagen
Ordinarie ledamot
Ledamot i Försvarsutskottet
Ledamot i Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet
Suppleant i Finansutskottet
Yrke/TitelLedarskribent

Kalle Olsson, född 1984, är en socialdemokratisk riksdagsledamot och tidigare politisk redaktör från Östersund.

Olsson är sedan valet 2014 ledamot av Sveriges riksdag för Jämtlands län[1]. Han kom in i riksdagen genom personval[2]. Olsson är ledamot av försvarsutskottet. I utskottet arbetar han främst med frågor som rör samhällets krisberedskap och förmåga att motstå störningar, samt frågor som ligger i gränslandet mellan civilt och militärt. Han verkar också för ökad statlig och polisiär närvaro i hela landet[3][4][5].

Kalle Olsson har också intresse för mediepolitiska frågor och har lagt en motion i riksdagen om "Den ökande medieklyftan"[6]. I den argumenterar han för att lokaljournalistiken måste stöttas på olika sätt och att det är av yttersta vikt att hela landet synliggörs. I detta synliggörande är den lokala journalistiken är en hörnsten. "I ljuset av de senaste årens dramatiska neddragningar, är det angeläget att skyndsamt belysa frågan om journalistisk närvaro, utan att äventyra principerna om fria och oberoende medier, med särskild betoning på landets mindre befolkningstäta områden."

Kalle Olsson är ledamot i utredningen Förbättrat skydd för totalförsvaret och ingick i Alarmeringstjänstutredningens politiska referensgrupp.

Innan Kalle Olsson valdes in i riksdagen arbetade han som politisk redaktör och ledarskribentsocialdemokratiska Länstidningen i Östersund (LT). Olsson har också varit ledarskribent på Dagbladet Nya Samhället.

Han har studerat statsvetenskap vid Mittuniversitetet samt Stockholms universitet. Olsson har medverkat som krönikör i bland annat Norrländska Socialdemokraten, Arbetarbladet och 100 procent Östersund.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]