Petrus Astronomus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppsala domkyrkas astronomiska ur.
Träsnitt ur Historia om de nordiska folken av Olaus Magnus 1555.

Peter astronomen (latin: Petrus Astronomus) död efter 1513, var en tysk-svensk katolsk birgittinermunk i Vadstena kloster och astronomilärare vid Uppsala universitet. Han konstruerade ett astronomiskt ur till Uppsala domkyrka.

Petrus har av senare författare ibland felaktigt benämnts Dasypodius, troligen som en sammanblandning med Conrad Dasypodius (cirka 1531–1600), som konstruerade ett liknande astronomiskt tur för katedralen i Strasbourg.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Petrus Astronomus var tysk till börden och hade förmodligen magistergraden från något tyskspråkigt universitet. Han är den förste till namnet kände läraren i astronomi vid Uppsala universitet och höll med säkerhet föreläsningar under åren 1508–1509.

Uret i Uppsala domkyrka[redigera | redigera wikitext]

Petrus konstruerade 1506 ett berömt astronomiskt ur för Uppsala domkyrka, som visade inte bara dagar och timmar, utan också månens faser samt de då kända sex planeternas gång på himlen. Uret var troligen uppsatt i gången mellan högaltaret och Vasakoret. Det förstördes helt vid den stora stadsbranden i Uppsala år 1702.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]