Piotr Giro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Piotr
FöddPiotr Kisho Wladyslaw Jirõ Torazawa
16 januari 1974 (45 år)
Wałbrzych, Polen
IMDb SFDb

Piotr Giro, egentligen Piotr Kisho Wladyslaw Jirõ Torazawa, född 16 januari 1974 i Wałbrzych, Polen, är en svensk skådespelare, dansare och koreograf. Giro kom till Sverige vid sex års ålder och växte upp i Härnösand med sin mor.

Giro slog igenom när han spelade titelrollen i Romeo och JuliaDramatens scen Elverket, ett samarbete med Cirkus Cirkör, och titelrollen i Don Juan av MolièreGöteborgs Stadsteater. Giro fick stor uppmärksamhet när han spelade en av huvudrollerna som homosexuell man i filmatiseringen av Keillers park av Susanna Edwards och har medverkat i ett antal långfilmer, bland annat Wellkåmm to Verona av Suzanne Osten, Kyrkogårdsön av Martin Forsström, Blåbärskriget av Lars-Göran Pettersson.

Giro har arbetat och turnerat världen runt med utländska dansteaterkompanier, bland annat Batsheva Dance Company i Tel Aviv, Ultima Vez i Bryssel och Josef Nadj kompani i Orléans. Han har samarbetat med David Byrne och med Marc Ribot.

Giro gick i grundskola i Härnösand och var ishockeymålvakt i Antjärn IK samt representerade Ångermanland i TV-Pucken. Han spelade piano och trummor sin uppväxt. Parallellt med detta målade han graffiti och blev tillfrågad av Härnösands kommun om att måla en av stadens gångtunnlar. Giro var även breakdansare och kom trea på Breakdans-SM 1995 i Norrköping. Han gick Umeå dansgymnasium 1990–1992 och blev färdigutbildad dansare på Kungliga Svenska Balettskolans moderna inriktning 1993–1996. Han medverkade i baletten Peer Gynt och i operan Aida.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Dans (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]