Romeo och Julia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Romeo och Julia (olika betydelser).
Romeo och Julia ur "First Folio"
Romeo och Julia. Målning av Ford Madox Brown.

Romeo och Julia (originaltitel The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet), är ett skådespel från 1595-96 av William Shakespeare. Romeo och Julia är ett av Shakespeares mest kända skådespel, och grundhistorien är välkänd även hos många som inte är särskilt bekanta med Shakespeares pjäser. Tragedin handlar om ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona, Montague (Romeo) och Capulet (Julia). Familjerna skulle aldrig låta dem träffas och att de skulle få gifta sig är en total omöjlighet, då släkterna ligger i fejd. Så paret ingår ett hemligt äktenskap, vilket de hoppas ska leda till att de två släkterna försonas. Men Romeo hamnar i strid och måste lämna Julia. De bestämmer sig dock sedan för att rymma. När Romeo åkt möter Julia munken som vigde henne och Romeo. Munken ger Julia en dryck som får henne att verka död i två dygn. När Romeo kommer till Julia så tror Romeo att Julia är död, och då tar han livet av sig bredvid henne. Julia vaknar sedan upp, men när hon finner sin Romeo död bredvid henne så tar hon också sitt liv.

Pjäsen slutar med orden: "For never was a story of more woe/ Than this of Juliet and her Romeo" Det betyder ungefär: "Ingen saga kan ett sorgligare slut få/ Än den här om Julia och hennes Romeo." Detta är slutorden i talet som prinsen (fursten) håller inför folket i Verona efter Romeos och Julias död. Då man först i sorgen förstår hur fel det blivit pga familjernas fiendskap. Prinsen står på trappan till sitt palats och håller talet.

Det svenska uruppförandet av pjäsen skedde 5 augusti 1776 på Egges teater i Norrköping - en 18 meter lång träbarack vid nuvarande Tyska torget. Pjäsen följde inte helt det engelska originalet, men det var första gången som Shakespeare spelades i något nordiskt land. Det dröjde till 1819 innan någon Shakespeare-pjäs sattes upp i Stockholm, nämligen Hamlet.

Verk som bygger på Romeo och Julia[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om Romeo och Julia har använts i en opera av Vincenzo Bellini (I Capuleti ed i Montecchi 1830), en annan opera av Nicola Vaccaj Giulietta e Romeo Milano 1825, en annan opera av Zingarelli Giulietta e Romeo Milano 1796), en dramatisk symfoni av Hector Berlioz (Roméo et Juliette 1839), en vida känd opera av Charles Gounod (Romeo och Julia 1867), en symfonisk dikt av Tjajkovskij (1870), och balettmusik av Sergej Prokofjev (Romeo och Julia; 1935–1936).

I modern tid har historien använts i den framgångsrika amerikanska dans-musikalen West Side Story.

Filmatiseringar (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]