Teater Giljotin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teater Giljotin vid Torsgatan

Teater Giljotin startades 1989 av regissören Kia Berglund och kompositören Rikard Borggård. Från början huserade teatern i en källarlokal vid Odenplan men flyttade sedan in i Pistolteaterns lokaler på Torsgatan 41 i Stockholm.

Sedan starten 1989 har teatern upptäckt nya och tidigare ospelade dramatiker. Jon Fosse, Sarah Kane, Lars Norén och Inger Edelfeldt är några de arbetat med under åren.

Jon Fosse

1997 spelade Teater Giljotin Barnet som första teater utanför Norge. Av Fosse har teatern även satt upp Natten sjunger sina sånger, Mor och barn och Vinter. Jon Fosse är idag en dramatiker som spelas över hela världen, översatt till 40 språk och spelad i 117 länder.


Inger Edelfeldt

Inger Edelfeldt är en för teatern en mycket viktig dramatiker. Med henne har Teater Giljotin gjort några av sina största publiksuccéer som Kamalas Längtan, Ur askan och Den perfekta mannen.


Pjäser

Tematiskt har Teater Giljotin undersökt sexualitet och våld i den dysfunktionella familjen i pjäser som Jag heter Isbjörg - jag är ett lejon av Vigdis Grimsdottir, Det vacklande huset av Maria Jotuni, Markisinann de Sade av Mishima och Rikschett av pseudonymen Matilda. Teater Giljotin har undersökt skapandets våndor och vansinne i Belsebubsonaten av Witkiewizc och i Artaud av Charles Marowitz.

Teater Giljotin har sedan 1989 producerat över 50 föreställningar.


Internationella samarbeten

Teater Giljotin har också sökt upp internationellt intressanta konstnärer och bjudit in dem till sin scen i Stockholm. Det har lett till produktioner som San Clemente, Ëtré Blessé, Främmande Kropp och Another Nice Mess av Karina Holla, Lost Chicks av Galina Borissova, Couple with Plates av Tana Maneva[1] och 4:48 Psychosis av Sara Kane i regi av IIlja Bekirov. Flera intressanta och uppmärksammade workshops har hållits av Petar Todorov (Bulgarien), Gregor Kamnikar (Slovenien), Ken Rus Schmoll (USA) och Nadine George (England).


Performance och nya former

Konstnärligt söker Teater Giljotin nya uttryck och närmar sig dansen och den fysiska performancetraditionen, referenser som hämtas allt oftare utanför Sveriges gränser.

Couple With Plates, Emergency Exit, Lucifer Effect och Concealed Party är exempel på några föreställningar signerade performanceartisten Tana Manevas samarbete med kompositören Rikard Borggård. Kia Berglund och Karina Holla från Amsterdam har de senaste åren skapat Êtré Blessé och Another Nice Mess med Gunilla Röör och Karina Holla.

Genom teaterns scenlaboratorium OPEN LAB[2] leder Tana Maneva arbetet vidare med nationella- och internationella samarbetspartner.

Teater Giljotins performancesatsningar har bl a haft följande medverkande: Tana Maneva, Ivo Dimchev, Joaquin NaBi Olsson, Piotr Giro, Juliana Saiska, Galina Borrissova, Scott Ackerman, Shintaro Oue, Mira Eklund, Palle Lindqvist, Marcus Doverud, Quarto Theatre mfl.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Personal” (på sv-SE). Teater Giljotin. http://www.teatergiljotin.se/personal/. Läst 18 januari 2019. 
  2. ^ ”Teater Giljotin” (på sv-SE). Teater Giljotin. http://www.teatergiljotin.se/. Läst 18 januari 2019.