Pitesamiska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pitesamiska
Bidumsámegiella
Talas i Sverige
Antal talare ca.30–50
Status utrotningshotad
Klassificering uraliskt
 finsk-ugriskt
  finsk-permiskt
   samiskt
    västsamiskt
     pitesamiska
Skriftsystem latinska alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3 sje

Pitesamiska även Arjeplogsamiska är ett språk i den centralsamiska språkgruppen. Språket finns med i listan över utrotningshotade språk i världen. Det finns omkring 30 personer som talar Pitesamiska[1]. Valijärvi et al har i sin studie kunnat bekräfta 13 stycken pitesamiskt talande, tre delvis talande, en talande men inte som modersmål plus att det påstås finnas 28 ytterligare talande.

Pitesamiska har talats i Arjeplogs kommun väster om Arjeplog, inkluderat delar av Piteälven, Skellefteåälven och Laisälvens utflöden[1], upp mot norska gränsen, och även i angränsande områden i Sør-Salten i Norge. Pitesamiskan är dock utdöd i Norge. Israel Ruong, professor i samiska med pitesamiska som modersmål, hävdade på 40-talet att den mest genuina form av pitesamiskan talades i Luokta-Mávas sameby.[2]

Pitesamiska är en del av den västliga grenen av nordlig västsamiska och är närmast besläktat med lulesamiska, även om det finns likheter med umesamiska och sydsamiska.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Riitta-Liisa Valijärvi and Joshua Wilbur (2011). The past, present and future of the Pite Saami language: Sociological factors and revitalization efforts. Nordic Journal of Linguistics, 34, pp 295-329
  2. ^ Ruong, Israel. Lappische Verbalableitung dargestellt auf Grundlage des Pitelappischen. Uppsala: Almqvist och Wiksell, 1943.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Wilbur, Joshua. A grammar of Pite Saami (Studies in Diversity Linguistics 5). Berlin: Language Science Press, 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]