Portal:Kemi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Alle Ding' sind Gift, und nichts ohn' Gift; allein die Dosis macht, daß ein Ding kein Gift ist.
– Paracelsus, föregångsman inom medicin, kemi och toxikologi


Molekylmodell för etanol       Kemi       Molekylmodell för urea
Portalen för artiklar som är relaterade till kemi
Kemi (Arabiska: كيمياء Latin: chem (kēme), ordets etymologi är dock omtvistat) är en vetenskap som studerar materia och de förändringar den kan genomgå. Läran om materia adresseras också av fysik. Kemi har dock ett synsätt som snarare studerar sammansättning, uppträdande, struktur och egenskaper hos materian, såväl som de ändringar den genomgår vid kemiska reaktioner jämfört med fysikens mer fundamentala synsätt. Kemin studerar olika typer av atomer, molekyler, kristaller och andra tillstånd av materia, antingen för sig eller i kombination, vilka involverar energi- och entropi-begreppen i relation till spontaniteten hos kemiska processer.


Utvald artikel
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter; ämnets E-nummer är E 951. Det marknadsförs som bordssötningsmedel bland annat under namnen Canderel och Equal (i USA) men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Den 22 augusti rapporterade Aftonbladet att ”gravida inte ska dricka lightläsk”, och hänvisar till en dansk studie på 60 000 kvinnor, utförd av Statens Seruminstitut. Studien visade att kvinnor som dricker en lightläsk om dagen har 38% högre risk att föda för tidigt, och att fyra lightläsker eller mer om dagen medför 78% risk för för tidig förlossning. Forskare tror detta är på grund av ämnena som kroppen bryter ned aspartam till. Aspartam metaboliseras till bland annat metanol, som i sin tur oxideras till formaldehyd och myrsyra, som troligtvis står för den effekten.


Utvald bild
Strukturformel för semagacestat


Visste du att...
Visste du att urea, ett ämne som ofta beskrivs som det första organiska ämnet man lyckades syntetisera, egentligen inte innehåller någon C-H-bindning?Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…