Portal:Kemi

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
Alle Ding' sind Gift, und nichts ohn' Gift; allein die Dosis macht, daß ein Ding kein Gift ist.
– Paracelsus, föregångsman inom medicin, kemi och toxikologi


Molekylmodell för etanol       Kemi       Molekylmodell för urea
Portalen för artiklar som är relaterade till kemi
Kemi (Arabiska: كيمياء Latin: chem (kēme), ordets etymologi är dock omtvistat) är en vetenskap som studerar materia och de förändringar den kan genomgå. Läran om materia adresseras också av fysik. Kemi har dock ett synsätt som snarare studerar sammansättning, uppträdande, struktur och egenskaper hos materian, såväl som de ändringar den genomgår vid kemiska reaktioner jämfört med fysikens mer fundamentala synsätt. Kemin studerar olika typer av atomer, molekyler, kristaller och andra tillstånd av materia, antingen för sig eller i kombination, vilka involverar energi- och entropi-begreppen i relation till spontaniteten hos kemiska processer.


Utvald artikel
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter; ämnets E-nummer är E 951. Det marknadsförs som bordssötningsmedel bland annat under namnen Canderel och Equal (i USA) men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.


Utvald bild
Strukturformel för semagacestat


Visste du att...
Visste du att urea, ett ämne som ofta beskrivs som det första organiska ämnet man lyckades syntetisera, egentligen inte innehåller någon C-H-bindning?Portaler