Psykoterapeut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En psykoterapeut hjälper en person att fungera på ett bättre sätt genom att hjälpa denne få alla bitarna på plats.

En psykoterapeut är en person som yrkesmässigt ägnar sig åt psykoterapi.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

En legitimerad psykoterapeut är i Sverige en person, som har genomgått av Socialstyrelsen godkänd utbildning, och som yrkesmässigt ägnar sig åt psykoterapi. Psykoterapeuter är experter på behandling av psykiska och relationella problem med psykologiska metoder.

Utbildningen till psykoterapeut är en påbyggnadsutbildning. För att bli antagen måste den sökande ha en grundutbildning i ett människovårdande yrke och relevant yrkeserfarenhet. De flesta legitimerade psykoterapeuter i Sverige är legitimerade psykologer i grunden. Legitimerade psykologer har grundutbildning, s.k. Steg 1, i psykoterapi från psykologutbildningen. Det finns även psykoterapeuter som har grundutbildning som socionom, beteendevetare, läkare, sjuksköterska, tandläkare, präst, dietist och skötare inom psykiatrisk vård. Dessa yrkesgrupper måste genomgå både Steg 1 och av Socialstyrelsen godkänd psykoterapeututbliding för att bli psykoterapeuter. Som grundutbildad (steg 1) har du möjlighet att behandla klienter/patienter och förväntas göra det under handledning. Psykoterapeututbildningen är 3-årig på halvfart och innehåller förutom teoretiska studier även psykoterapeutiskt arbete under handledning och egen terapi.

Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel, vilket innebär att endast legitimerade psykoterapeuter får använda titeln. Psykoterapeutlegitimation utfärdas av Socialstyrelsen efter fullgjord psykoterapeututbildning vid ett godkänt utbildningsinstitut. Legitimerade psykoterapeuter måste ange sin grundutbildning i samband med att de använder titeln psykoterapeut. Det är olagligt att använda titeln psykoterapeut för den som inte är legitimerad.

Legitimationen innebär en kvalitetssäkring av verksamheten och trygghet för klienten. Legitimerade psykoterapeuter är skyldiga att teckna patientförsäkring, och verksamheten står under insyn av HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Inom Akademikerförbundet SSR finns en yrkesförening för legitimerade psykoterapeuter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]