Psykoterapi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Psykoterapeut)
Hoppa till: navigering, sök

Psykoterapi, psykologisk behandling, innebär behandling av psykiska, relationella och existentiella problem med psykologiska metoder. Den förste att systematiskt använda psykoterapi var Sigmund Freud med sin psykoanalys. Ordet psykoterapi kommer av grek. psyche "själ" och therapeia "tjänst", "vård", "behandling". Ordet terapi betyder egentligen behandling, och kan förutom psykoterapi även syfta på medicinska, farmakologiska och sjukgymnastiska behandlingar.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Psykoterapiformer som är etablerade i Sverige, är bland annat:

Psykoterapi kan bedrivas enskilt, i grupp eller med par och familjer.

Psykoterapi tillhandahålles vanligen av psykologer, eller av andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården (till exempel kuratorer, läkare, psykoterapeuter, sjuksköterskor), som möter patienter med psykiska problem. Dessa yrkesgrupper har – utöver sin grundutbildning – alltid en legitimationsgrundande påbyggnadsutbildning i en psykoterapeutisk metod.

Humanistisk psykoterapi[redigera | redigera wikitext]

Den humanistiska psykoterapin är psykoterapiformer som har utvecklats ur humanismen och dess förgrundsgestalter. Exempel på sådana är:

Effekter[redigera | redigera wikitext]

Seriös terapiforskning har bedrivits sedan 1950-talet. Effekten av en behandling mäts oftast i effektstyrka (på svenska vanligen förkortat som ES). Genom att göra en mätning av en relevant variabel innan och efter behandlingen och se hur mycket denna har förändrats anger man behandlingens effekt. Effektstyrkan definieras som antalet standardavvikelser som medelvärdet har förändrats från före till efter psykoterapin. Vanligen anses en ES på över 1,0 vara god, och en ES på över 2,0 mycket bra. Varibeln man mäter kan vara en självskattning av exempelvis depression.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]