Rödbraxen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rödbraxen[1]
Status i världen: Starkt hotad[2]
Pagrus pargus 2 by Line1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningAbborrartade fiskar
Perciformes
UnderordningAbborrlika fiskar
Percoidei
FamiljHavsrudefiskar
Sparidae
SläktePagrus
ArtRödbraxen
P. pagrus
Vetenskapligt namn
§ Pagrus pagrus
AuktorLinné, 1758[3]
Synonymer

Pagrus sedecim Ginsburg, 1952
Sparus pagrus Linnaeus, 1758

Sparus pagurus Linnaeus, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Rödbraxen (Pagrus pagrus) är en saltvattensfisk från familjen havsrudefiskar (Sparide) med utbredning på båda sidor av Atlanten från 57°N till 38°S samt i Medelhavet. Den når en maximal storlek under en meter och en vikt av maximalt ca 7 kg. I allmänhet når den en längd av upp till 0,5 m. Det är en matfisk som återfinns i fiskdiskar framför allt vid Medelhavet. Fisken är i vilt tillstånd en hotad art och rödlistad, den som säljs har i allmänhet odlats i akvakultur.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Rödbraxen har en långsträckt rätt massiv form, som andra havsrudefiskar tillplattad från sidorna. Den är silverfärgad ofta med ett stick i rött. Ryggfena, bröstfenor och stjärtfena oftast rödaktiga. Huvudet är litet och ögonen rätt små.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Rödbraxen lever bentopelagiskt kustnära över bottnar med block, grus eller sand ned till 250m. Den har återfunnits på Atlantens östsida från Brittiska öarna söderöver förbi Gibraltar vidare längs Afrikas kust ned till 15°N samt i Medelhavet. På Atlantens västsida återfinns den från New York söderöver ned till Argentina inklusive kusterna vid Karibiska havet och Mexikanska golfen.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Rödbraxen söker sin föda på bottnen, där den tar kräftdjur, fisk, blötdjur och maskar.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Liksom många andra havsrudefiskar är rödbraxen hermafrodit. Den når könsmognad vid ca 3 års ålder och ca 25 cm längd. Till att börja med är den hona, för att övergå till att vara hane senare under sin utveckling. Rödbraxen är äggläggande med yttre befruktning. Den leker på våren när vattentemperaturen har nått 15 °C - 19 °C. Ynglen utvecklas pelagiskt på mindre djup, gärna över sjögräsbottnar, för att vandra ned till större djup senare under sin utveckling.

Rödlistningsstatus[redigera | redigera wikitext]

Rödbraxen är en hotad fiskart, rödlistad i klass starkt hotad ("EN") med underklassifieringen "A1 bd + 2d" i IUCN:s lista.[2]

Ekonomisk betydelse[redigera | redigera wikitext]

Rödbraxen är rödlistad och de viltlevande bestånden så glesa att fiske riktad specifikt efter rödbraxen inte förekommer, trots att den betingar ett högt och stabilt pris. På grund av det höga priset bedrivs kommersiell odling av rödbraxen. Ett stort problem för odlarna är att medan viltlevande rödbraxen har livliga klara färger den odlade har dämpade grå färger och därför inte är lika attraktiv i fiskdiskarna. Ett europeiskt forskningsprojekt bedrivs för att utröna vad som orsakar denna färgförändring, men ännu har man inte lyckats klarlägga det.

Farlighet[redigera | redigera wikitext]

Det finns en rapport om att rödbraxen skall ha orsakat ciguateraförgiftning.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]