Rödstrupig piplärka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rödstrupig piplärka
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sjungande rödstrupig piplärka som är omisskännlig i häckningsdräkt.
Sjungande rödstrupig piplärka som är omisskännlig i häckningsdräkt.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Ärlor och piplärkor
Motacillidae
Släkte Piplärkor
Anthus
Art Rödstrupig piplärka
A. cervinus
Vetenskapligt namn
§ Anthus cervinus
Auktor Pallas, 1811
Notera den mörkstreckade ryggen och övergumpen på brun botten, vitaktiga ryggband, den gula näbbasen och de roströda anstryckningarna kring halsen.
Notera den mörkstreckade ryggen och övergumpen på brun botten, vitaktiga ryggband, den gula näbbasen och de roströda anstryckningarna kring halsen.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rödstrupig piplärka (Anthus cervinus) är en fågel som tillhör släktet piplärkor i familjen ärlor och piplärkor.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Rödstrupig piplärka i den mer oansenliga vinterdräkten, fotograferad Kina. Notera den svarta streckningen som kontrasterar kraftigt mot den jämnt vita undersidan, och det tydliga vita ögonbrynsstrecket.

Den rödstrupiga piplärkan mäter cirka 15 cm lång och är ganska slank. Den adulta fågeln är distinkt under häckningssäsongen genom sitt tegelröda ansikte och strupe. I andra dräkter är den mer oansenlig och svår att skilja från många andra jämnstora piplärkor, exempelvis ängspiplärka. Den har då kraftigt brunstreckad ovansida, vitaktiga mantelstreck, vitaktig undersida med kraftfullt svartfläckat bröst och kroppssida. Den har gul näbbas som ängspiplärkan. I alla dräkter har den streckad bakrygg och övergump vilket skiljer den från exempelvis ängspiplärka. Den flyger kraftfullt och direkt, och har ett karakteristiskt lockläte "psii".[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten häckar i nordligaste Europa och Asien och förekommer i norra Alaska. Den är en långtflyttare som övervintrar i Afrika, södra och sydöstra Asien och utmed USA:s västkust.[3]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer den som häckfågel i den allra nordligaste delen av landet, där den häckar sparsamt. Det svenska beståndet har minskat på senare år. [källa behövs] I Sverige är den upptagen på rödlistan som sårbar (VU).

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den rödstrupiga piplärkan häckar i öppet landskap som berg, våtmarker och tundra, i fjällandskap med fuktiga inslag. Boet läggs på marken vid en tuva eller buske. Honan lägger 4-6 ägg, som ruvas i 11-14 dygn. 11-15 dygn efter kläckningen blir ungarna flygfärdiga.[3] Den äter liksom övriga piplärkor insekter, men också frön.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Anthus cervinus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Svensson, Lars; Peter J. Grant, Killian Mullarney, Dan Zetterström (2009). Fågelguiden: Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält (andra upplagan). Stockholm: Bonnier Fakta. Sid. 268-269. ISBN 978-91-7424-039-9 
  3. ^ [a b] Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Källor[redigera | redigera wikitext]