Ängspiplärka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ängspiplärka
Status i världen: Nära hotad[1]
Wiesenpieper Anthus pratensis.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljÄrlor
Motacillidae
SläktePiplärkor
Anthus
ArtÄngspiplärka
A. pratensis
Vetenskapligt namn
§ Anthus pratensis
AuktorLinné, 1758
Synonymer
Spipola pratensis
Meadowpippit2008 edit.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Ängspiplärka (Anthus pratensis) är en fågel som tillhör släktet piplärkor (Anthus) i familjen ärlor (Motacillidae).[2]

Utseende, läte och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Precis som många andra piplärkor befinner sig ängspiplärkan ofta på marken.

Ängspiplärkan är knappt 15 centimeter lång och därmed något mindre än trädpiplärkan som den annars är mycket lik. I jämförelse är ängspiplärkan generellt gråare och bröstet är mindre gulaktigt och finare streckat. Bakklon hos ängspiplärkan är också mycket längre än trädpiplärkans. Benen är rödaktiga och näbben är tunn och spetsig.

Ängspiplärkans lockläte är ett skarpt "ist" eller "ististist", i närheten av boet ofta ihållande och monotont "tlitlitli". Sången, som den framför i korta sångflykter, är hög och tunn. Den börjar sjunga före sångflykten, stiger sedan oftast upp från en upphöjning i marken och återvänder i regel inte till utgångspunkten när den glider ner.

I fält skiljs den från trädpiplärkan utifrån biotopval och läte mer än genom morfologiska kännetecken. Den har heller inte lika iögonfallande sångflykt som trädpiplärkan.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i de flesta områden i den norra delen av Eurasien men även på nordöstra och sydöstra Grönland[3]. Merparten av världspopulationen är flyttfåglar som övervintrar i västra och södra Europa, norra Afrika och sydöstra Asien. Populationen som häckar på Irland, i Storbritannien och i västra Europas kustområden är däremot stannfåglar.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Ängspiplärka delas ofta upp i två underarter:[2]

  • Anthus pratensis pratensis – merparten av världspopulationen tillhör nominatformen.
  • Anthus pratensis whistleri (Clancey, 1942) – stannfågel på Irland och i västra Skottland.

Andra behandlar ängpiplärkan som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.[4]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer ängspiplärkan i hela landet men särskilt i fjällen. Den flyttar i september-oktober och återkommer i mars-april.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Ängspiplärka fotograferad i Belgien i september.

Ängspiplärkan häckar på fuktiga ängar och betesmarker, på myrar och i berglandskap. Under flyttningen söderut ser man den ofta i större skaror på fält och vid dammar. Boet läggs på marken och är ett oansenligt bygge av strån och mossa som fodras med hår. Honan lägger i vanliga fall 4-6 ägg som är ljusgrå och som i regel ruvas i 13 dagar. Ungfåglarna blir sedan matade av båda föräldrarna i 12 till 14 dagar. Ängspiplärkan är en art som ofta får agera värddjur för gökens unge.

Ängspiplärkor livnär sig under sommarhalvåret huvudsakligen på små dagaktiva insekter och spindeldjur av alla sorter, under vinterhalvåret dessutom på små snäckor och frön.

Anthus pratensis

Status[redigera | redigera wikitext]

Ängspiplärkan är en vanlig fågel i stora delar av sitt utbredningsområde och världspopulationen uppskattas till mellan 20 och 60 miljoner individer. Studier visar dock att den minskar relativt kraftigt i Europa, varför internationella naturvårdsunionen IUCN numera kategoriserar den som nära hotad.[1] Orsakerna tros vara det allt intensivare jordbruket.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2015 Anthus pratensis Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2016.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  3. ^ Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  4. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2017. IOC World Bird List (v 7.3). doi : 10.14344/IOC.ML.7.3.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]