Rött och svart

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rött och svart
en berättelse från nittonde seklet
Omslag för en upplaga från 1831.
Omslag för en upplaga från 1831.
Författare Stendhal
Originaltitel Le Rouge et le Noir
Originalspråk Franska
Land Frankrike Frankrike
Genre Roman
Utgivningsår 1830

Rött och svart: en berättelse från nittonde seklet (originaltitel: Le Rouge et le Noir: Chronique du XIXe siècle) är en historisk och psykologisk roman från 1830 av den franska författaren Henri Beyle Stendhal.

Rött och svart anses vara den första moderna realistiska romanen. Med sin blandning av liderlig passion och cynisk analys räknas Stendhals bok idag till en av den franska litteraturens främsta. Titeln anspelar på rött som kärlekens färg och svart som prästkappans färg. Romanen har filmatiserats ett antal gånger.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen kretsar kring den äregirige Julien Sorel som studerar till präst och inledningsvis kommer som informator till borgmästarfamiljen de Rênal i Verrières. Han hatar överklassen och beslutar sig för att förföra borgmästarens hustru. I en annan högreståndsfamilj inleder han en förbindelse med husets unga dotter. Romanen består av två volymer och beskriver Julien Sorels uppgång och fall.[1][2]

Radioteaterns adaption[redigera | redigera wikitext]

2012 genomförde RadioteaternSveriges Radio en uppsättning av Rött och svart i regi av Jonas Cornell.[3][4]

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Libris”. http://libris.kb.se/bib/12557830. Läst 17 april 2017. 
  2. ^ ”Kulturdelen: Rött och svart av Stendhal”. http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=2021. Läst 17 april 2017. 
  3. ^ ”Rött och svart av Henri Beyle Stendhal”. Sveriges radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=965&artikel=5242995. Läst 25 september 2012. 
  4. ^ ”Skicklig bearbetning av Rött och svart”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/scen/skicklig-bearbetning-av-rott-och-svart_7465948.svd. Läst 26 september 2012.