Rami (material)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Boehmeria nivea

Rami eller kinagräs är en textil växtfiber som fås från en nässelväxt. Fibern används i blandningar med bomull som spinns till garn eller tråd och vävs till tyg, som mest används till kläder, bordsdukar och gardiner.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Rami kan utvinnas av arten Boehmeria nivea, som liknar den vanliga brännässlan, men saknar brännhår. Det är en flerårig växt med upp till 3 m höga stjälkar, som kan skördas 3 – 4 gånger per år under ca 30 år. Behöver vanligtvis planteras om efter 5-6 år för att ge vitala plantor. Huvuddelen av produktionen sker i Ostasien, främst Kina, men förekommer även i Centralasien, Filippinerna och Brasilien.

Man utvinner dels bast, dels spånadsmaterial. Det råa bastet fås genom skrapning eller genom att man behandlar stjälkarna med varmt vatten och ånga eller asklut, varefter bark och bast lätt kan skiljas av. Råa fibrer utvinns genom en mekanisk behandling av stjälkarna efter en kortvarig rötning. Vidare förädling, s.k. cottonisering, av fibrerna sker för framställning av spinnmaterial.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Råa fibrer används främst till repslageriarbeten. De förädlade fibrerna, som har stor styrka och vacker glans, används till olika slag av textilmaterial.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Meyers varulexikon, Forum, 1952