Randig snapper

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Randig snapper[1]
Lutjanus synagris.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Abborrartade fiskar
Perciformes
Familj Lutjanidae
Släkte Lutjanus
Art L. synagris
Vetenskapligt namn
§ Lutjanus synagris
Auktor Linné, 1758[2]
Lutjanus synagris - pone.0010676.g084.png
Hitta fler artiklar om djur med

Randig snapper (Lutjanus synagris) är en fisk i familjen Lutjanidae som finns från sydöstra USA till sydöstra Brasilien.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den randiga snappern är en avlång fisk med en spetsig nos och en mun med smala, spetsiga tänder samt fyra huggtänder i överkäken. Ryggfenan består av en främre del med 10 smala taggstrålar, och en bakre del med 12 till 13 mjukstrålar. Analfenan är av samma typ med 3 taggstrålar och 8 till 9 mjukstrålar.[3]

Ryggen och övre delen av sidorna är skära till röda med en grönaktig anstrykning, som bleknar till silverfärgat med en gulaktig ton på nedre delen av sidorna och buken. Längs kroppssidorna har den 8 till 10 gula till skära strimmor, och 3 till 4 gula strimmor från nosen till ögonen. Fenorna är gulaktiga till röda. Under den mjuka delen av ryggfenan har den en svart fläck.[4]

Arten kan bli upp till 60 cm lång och väga 3,53 kg som mest, men är vanligtvis betydligt mindre.[5]

Vanor[redigera | redigera wikitext]

Ungfiskarna uppehåller sig i skyddade vatten nära kusten, gärna bland sjögräs[3], men de vuxna djuren kan leva i många olika miljöer. De vanligaste är kring ref och i bevuxna vatten, både kustnära sådana och områden rika på räkor. Den kan också förekomma på djupare vatten ner till 400 m.[4] Den är dock vanligast på djup mellan 20 och 70 m. Arten formar gärna stora stim, speciellt under parningstiden. Födan, som tas nattetid, består av räkor, bottenlevande krabbor, maskar, bläckfiskar, mindre fiskar[5] och till en mindre del mollusker som snäckor[3].

Högsta konstaterade ålder är 10 år.[5]

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Lektiden infaller från tidig vår till sensommar, med relativt stor geografisk variation. Leken sker i stora grupper ute på öppet vatten. Honan lägger mellan 300 000 och nära 1 miljon 0,7 till 0,8 mm stora, pelagiska ägg som kläcks efter knappt ett dygn. Ungarna blir könsmogna vid en längd på mellan 10 och 23 cm.[3]

Betydelse för människan[redigera | redigera wikitext]

Den randiga snappern anses som en god matfisk, och ett visst kommersiellt fiske förekommer.[5] Mycket av fångsten sker som bifångst i samband med annat fiske, i synnerhet på räkor.[4] Den är även en populär sportfisk, och i vissa områden, som exempelvis Florida, kan den helt övervägnade delen av fångsten tas av sportfiskare.[3]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten finns från North Carolina i USA över Bermuda, Västindien och Mexikanska golfen till sydöstra Brasilien.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Livsmedelsverkets föreskrifter om handelsbeteckningar på fiskeri- och vattenbruksprodukter Livsmedelsverket 2008
  2. ^ Lutjanus synagris (Linnaeus, 1758)” (på engelska). ITIS. http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=168860. Läst 18 maj 2011. 
  3. ^ [a b c d e] K. Hill (27 juli 2005). Lutjanus synagris Lane Snapper” (på engelska). Smithsonian Marine Station. http://www.sms.si.edu/irlspec/lutjan_synagr.htm. Läst 18 maj 2011. 
  4. ^ [a b c] Rebecca Murray, Cathleen Bester. ”LANE SNAPPER” (på engelska). Florida Museum of Natural History. http://www.flmnh.ufl.edu/fish/gallery/descript/lanesnapper/lanesnapper.html. Läst 18 maj 2011. 
  5. ^ [a b c d e] Luna, Susan M. (6 oktober 2010). Lutjanus synagris (Linnaeus, 1758) Lane snapper” (på engelska). Fishbase. http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?genusname=Lutjanus&speciesname=synagris. Läst 22 maj 2011.