Ray Kurzweil

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Raymond Kurzweil
Ray Kurzweil 2005 eller tidigare
Ray Kurzweil 2005 eller tidigare
Född 12 februari 1948 (67 år)
USA Queens, New York, USA
Nationalitet Amerikan
Alma mater Massachusetts Institute of Technology (Kandidatexamen)
Känd för The Singularity Is Near (bok)
Nämnvärda priser Grace Murray Hopper Award (1978) och National Medal of Technology (1999)
Webbplats kurzweilai.net
Ray Kurzweil på Nobel Week Dialogue 2015

Raymond "Ray" Kurzweil, född 12 februari 1948,[1] är en amerikansk uppfinnare och futurolog. I december 2012 utsågs han till utvecklingschef på Google[2]. Hans mest kända bok heter The Singularity Is Near.

Han har gjort uppfinningar och startat företag inom områden som synthesizers, talsyntes, maskinläsning och talförståelse. Han har också varit verksam som författare och föredragshållare. Hans tema är framtiden och huvudtesen är att informationsteknologins utvecklingstakt går i enlighet med vad han kallar för "The Law of Accelerating Returns" som antyder att informationsteknologins utvecklingstakt är exponentiell och därför också just nu i förstadiet till en explosionsartat förändringstakt. Enligt Kurzweil kommer detta att leda till en teknologisk singularitet, det vill säga att utvecklingstakten blir så hög att den verkar närmast oändlig.[förklaring behövs]

Konsekvenser av detta är bland annat att datorer kommer att kunna bli intelligenta och medvetna samt att människor kommer att kunna bli odödliga genom nanoteknik. Liknande idéer är vanliga inom transhumanism, men Kurzweil använder inte det begreppet då han inte anser att singulariteten kommer att innebära en övergång till posthumanism. Han påstår att en maskin kommer att klara Turingtestet år 2029 och att singulariteten inträffar 2045.

Kurzweils framtidsvisioner har kritiserats av bland andra Bill Joy som alltför optimistiska. Han är en representant för teknologisk determinism.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Curriculum Vitae”. KurzweilAI. http://www.kurzweilai.net/ray-kurzweil-curriculum-vitae. Läst 9 maj 2014. 
  2. ^ Lewan, Mats (18 december 2012). ”Futurist blir utvecklingschef på Google”. NyTeknik. http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article3606473.ece. Läst 22 oktober 2015.