Reality-TV

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Reality-TV är en TV-genre som handlar om att filma verkligheten, oftast i vardagslivet med en grupp människor.

Dokusåpan är en vidareutveckling av genren reality-TV då man styr miljön och vad som ska hända deltagarna. Det finns flera sorters reality-TV där man utsätter personer medvetet eller omedvetet för prövningar till exempel dolda kameror i en miljö som styrs av TV-producenten.

Det är oklart var man ska dra gränsen för vad reality-TV är, men i dagsläget anses båda ovannämnda exempel som reality-TV.

Underkategorier[redigera | redigera wikitext]

Help reality[redigera | redigera wikitext]

Experter hjälper privatpersoner med verkliga problem i vardagslivet.

Där autentiska civilrättsliga rättegångsfall behandlas av domare.Domslut fungerar som en bindande skiljedom.

Yrkessåpa (Working place reality)[redigera | redigera wikitext]

Man följer livet på en arbetsplats.

Dokusåpa[redigera | redigera wikitext]

Dokusåpa är en TV-genre som är en vidareutveckling av reality-TV och som namnet anger är en blandning av såpopera och dokumentär. Ett antal personer placeras i en speciell miljö, ofta med element som provocerar fram intriger, konflikter och romantik. Kameran bevittnar allt som händer, även det mest privata.

Liksom i dokumentärer klipps mycket filmat material ner till lagom stora avsnitt, ibland på ett sådant sätt att händelser framstår som mera spännande. Det är oftast upplagt på sättet att deltagarna röstas ut en efter en (av andra deltagare och/eller av tittarna) tills en deltagare återstår som vinner ett pris, till exempel i form av en stor summa pengar.

Dokusåpan utvecklades ur TV-kanalen MTV:s reality-TV-serie The Real World som började visas 1992, där sju deltagare fick bo tillsammans medan kameror följde deras liv.

Begreppet "dokusåpa" myntades dock inte förrän 1997 när TV-formatet Expedition Robinson/Survivor skapades av det brittiska produktionsbolaget Planet 24:s Charlie Parsons, och rättigheterna såldes till svenska Strix Television. Serien, där ett antal personer ska tävla på en i stort sett öde ö, visades på Sveriges Television med Harald Treutiger som programledare, och skapade stora rubriker om mobbning och det första avsnittets utröstningsförfarande tyckte många tidningar och tittare illa om. Serien klipptes om, och efter ett par avsnitt försvann den värsta kritiken. Snart blev serien en stor tittarsuccé.

Fler liknande serier fortsatte att dyka upp, både i Sverige och andra länder (där Nederländerna och USA har blivit de stora produktionsländerna). Big Brother (som startade 1999), Villa Medusa (samma år), Farmen (2001), med flera dokusåpor fick snart stort utrymme i kvällstidningarnas nöjessidor och på internet, som i sin tur har lett till många kortvariga kändisskap.

Efter millennieskiftet tappade den tävlingsinriktade delen av genren popularitet, och har i viss mån ersatts av gör om mig-program som Nannyakuten.

Dejtingsåpa[redigera | redigera wikitext]

En deltagare får möjlighet att under vissa förutsättningar välja en livskamrat bland de andra.

Vildmarkssåpa[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna får leva tillsammans utanför samhället.

Ledarskapssåpa[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna får bedriva en affärsverksamhet tillsammans.

Andra dokusåpor[redigera | redigera wikitext]