Religionsvetenskap

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Religionsvetenskap är det vetenskapliga studiet av religioner, deras bakgrund och utveckling. I Sverige förekommer det att teologi av historiska skäl används i stället för religionsvetenskap. I svenskt akademiskt språkbruk används emellertid beteckningarna synonymt i förhållande till metodiska, teoretiska och akademiska krav. Det finns en uttalad officiell konsensus mellan svenska lärosäten som bedriver religionsvetenskaplig och teologisk utbildning att religionsvetenskap och teologi står under samma krav vad gäller akademisk kvalitet. Men inom teologi återfinns discipliner såsom systematisk teologi och religionsfilosofi, som har normativa teologiska konfessionella tendenser. Begreppen är omtvistade och ingen enighet föreligger om definitionerna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Traditionellt studerades teologi vid universitet i första hand av de som ämnade bli präster, och utbildningen var i hög grad anpassad till detta ändamål.

När sekulariseringen på allvar fick spridning under 1900-talet, och teologin som vetenskapligt studium på allvar kom att ifrågasättas, i Sverige mycket genom filosofiprofessorn Ingemar Hedenius, blev det viktigare för teologin att visa sitt akademiska berättigande. Som en följd av detta kom "teologi" inom den svenska akademiska världen delvis att ersättas av "religionsvetenskap". Således har termen idag två huvudsakliga betydelser på svenska; dels inom- konfessionella föreställningar och reflexioner kring den egna religiösa traditionen, och dels ett vetenskapligt, akademiskt ämne. I den allmänna debatten i Sverige, liksom på svenska universitet, förekommer det idag att "teologi" används som synonym till "religionsvetenskap". I stora delar av övriga världen finns dock fortfarande en tydlig uppdelning mellan dessa två termer.

Parallellt med att grundskolans kristendomsundervisning ersattes av religionskunskap, byttes ämnet teologi vid merparten av de svenska lärosätena namn till "religionsvetenskap" under åren 1969-1976. "Teologi" lever dock kvar i titeln på akademiska examina: teologie doktor och teologie kandidat, doktor respektive kandidat i religionsvetenskap, samt som namn på tre av de konfessionellt oberoende svenska universitens religionsvetenskapliga fakulteteter och institutioner; Teologiska fakulteten och Teologiska institutionen vid Uppsala universitet[1], Teologiska fakulteten och Centrum för Teologi och Religionsvetenskap vid Lunds universitet[2] samt Institutionen för religionsvetenskap och teologi vid Göteborgs universitet[3]. Fyra andra svenska lärosäten som drivs av enskilda utbildningsanordnare erbjuder religionsstudier i huvudsak under benämningen teologi och riktar sig då företrädesvis till studenter som förbereder sig för yrke inom kyrka och församling, men även beteckningen religionsvetenskap kan förekomma. Vissa högskolor i Sverige som erbjuder ämnet religionsvetenskap betonar dess sekulärt, humanistiska och icke-konfessionella karaktär, i direkt opposition till det traditionella teologiämnet, till exempel religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet,[4] Södertörns högskola[5] och Högskolan i Halmstad. Diskussionen kring ämnets innehåll och karaktär är pågående. Religionshistoria är det religionsvetenskapliga ämne som tydligast markerat ett ickekonfessionellt studium av religion som karaktärsdrag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppsala universitet
  2. ^ Lunds universitet Arkiverad 13 augusti 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Göteborgs universitet
  4. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 november 2010. https://web.archive.org/web/20101125025206/http://lnu.se/amnen/religionsvetenskap. Läst 14 september 2010. 
  5. ^ Religionsvetenskap Arkiverad 1 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine. Södertörns högskola