Resident Evil (filmserie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Resident Evil
Resident Evil
ProducentPaul W. S. Anderson, Jeremy Bolt
Baserad påResident Evil av Capcom
SkådespelareMilla Jovovich
DistributionScreen Gems
SpråkEngelska
Budget$290 miljoner
Intäkter$1,235 miljarder

Resident Evil är en action/skräck- och zombiefilm/science fantasy-filmserie, löst baserad på de japanska TV-spelen av Capcom med samma namn. Den tyska studion Constantin Film köpte rättigheterna till den första filmen i januari 1997, och hade då Alan B. McElroy och George A. Romero som påtänkta manusförfattare. 2001 köpte Sony Pictures Entertainment distribueringsrättigheterna, och anställde Paul W. S. Anderson som manusförfattare och regissör för Resident Evil (2002). Anderson fortsatte som manusförfattare och producent för Resident Evil: Apocalypse (2004) och Resident Evil: Extinction (2007), och återvände som regissör för Resident Evil: Afterlife (2010), Resident Evil: Retribution (2012) och Resident Evil: The Final Chapter (2016).

Filmernas huvudperson, Alice (Milla Jovovich), är en karaktär skapad för filmerna, som slåss mot Umbrella Corporation, vars biologiska vapen har satt igång en zombieapokalyps. Även karaktärer från spelen förekommer, till exempel Jill Valentine, Carlos Olivera, Claire Redfield, Albert Wesker, Chris Redfield, Barry Burton, Leon S. Kennedy, Ada Wong och James Marcus.

Trots negativa recensioner är Resident Evil den filmserie baserad på ett TV-spel, som spelat in mest pengar, då filmerna spelat in över 1,235 miljarder dollar världen över.[1]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Skådespelerskan Milla Jovovich spelar Alice i filmserien.
Länder som Resident Evil-filmerna spelades in i.

Resident Evil (2002)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Resident Evil (film)

Den tyska studion Constantin Film köpte rättigheterna till den första filmen i januari 1997, och hade då Alan B. McElroy och George A. Romero som påtänkta manusförfattare.[2] 2001 fick Columbia TriStar distribueringsrättigheterna för Nordamerika, och budgeterade filmen till $40 miljoner dollar.[3] George A. Romero anställdes av Sony och Capcom för att regissera och skriva Resident Evil. Hans manus avslog sedan.[4][5] Capcoms producent Yoshiki Okamoto sa att "Romero's script wasn't good, so Romero was fired".[6] Paul W. S. Anderson anställdes istället av Sony för att skriva manus, och under 2000 tillkännagavs Anderson som regissör och manusförfattare.[7] 2001 fick Milla Jovovich rollen som filmens protagonist Alice.[8]

Raccoon City är i princip styrt av ett företag vid namn Umbrella Corp. Umbrella har en forskningsbas, "The Hive", som är placerad under staden. På något underligt sätt så förlorar Umbrella kontakten med basen och skickar därför ner en specialstyrka för att undersöka saken.

Resident Evil: Apocalypse (2004)[redigera | redigera wikitext]

Uppföljaren till den första filmen började att spelas in 2003 efter den första filmens succé.[9] Anderson skrev även manus till uppföljaren, men eftersom han samtidigt arbetade med Alien vs. Predator, tog Alexander Witt över rollen som regissör.

Den andra filmen i serien tar vid där första filmen slutar. Strax efter händelserna i forskningsbasen "The Hive" vaknar Alice (Milla Jovovich) upp i ett övergivet sjukhus ägt av Umbrella Corp i Raccoon City. Umbrellas forskare har öppnat The Hive igen för att ta reda på vad som hänt där och T-viruset och zombierna där inne har kommit upp till ytan. Alice måste nu med hjälp av S.T.A.R.S-medlemmen Jill Valentine och U.B.C.S-soldaten Carlos Olivera komma ut ur Raccoon City. Men samtidigt som de försöker med det måste de undgå den farligaste fienden av dem alla i Raccoon City, "Nemesis".


Resident Evil: Extinction (2007)[redigera | redigera wikitext]

I november 2005 fick Screen Gems rättigheterna för en tredje film i serien, vilken fick undertiteln Extinction.[10] Anderson arbetade även på denna filmen som manusförfattare, och filmen filmades i Mexiko. Russell Mulcahy regisserade filmen. Filmen släpptes den 21 september 2007.[11]

Filmen utspelar sig några år efter den andra filmen Resident Evil: Apocalypse. Umbrella Corp har misslyckats, T-viruset har nu spridits över hela världen och nästan alla människor på jorden är döda. Alice, gömmer sig i öknen i Nevada och stöter där på en grupp med överlevande. Gruppen reser runt i en konvoj bland spillrorna som finns kvar av världen och försöker klara sig från alla zombies. Några av gruppens medlemmar har varit med i tidigare filmer bland annat Claire Redfield, Carlos Olivera och L.J medan andra är nya som till exempel K-Mart och 'Nurse Betty'. Alice har hittat en dagbok, där det står att det finns en plats i Alaska, som kallas Arcadia, som inte är infekterat av t-viruset. Umbrella Corp., med vetenskapsmannen 'Dr. Isaacs' i spetsen, lyckas hitta Project Alice som Alice kallas av dem och försöker fånga henne. De har tidigare utfört experiment på henne och dessa har resulterat i superkrafter som hon uppvisar i några korta sekvenser i filmen. Umbrella Corp. misslyckas med tillfångatagandet och Alice bestämmer sig för att attackera en av deras baser som ligger i närheten.

Resident Evil: Afterlife (2010)[redigera | redigera wikitext]

Före den tredje filmen hade släppts, hade Constantin planer på en fjärde film.[12] Filmen utspelar sig i Japan och filmades i 3D med Fusion Camera System som James Cameron och Vince Pace utvecklat för filmen Avatar som släpptes 2009.[13] Filmens manus skrevs av Paul W. S. Anderson, som även regisserade.

Alice fortsätter sitt sökande efter överlevande för att leda dem i säkerhet. Hennes kamp mot Umbrella når nya höjder, men Alice får oväntad hjälp av en gammal vän. En ny ledtråd som pekar mot en säker plats leder dem till Los Angeles, men när de kommer dit är staden full av odöda och Alice och hennes följe inser att de är på väg att gå rakt in i en fälla.

Resident Evil: Retribution (2012)[redigera | redigera wikitext]

Den femte filmen spelades in I Toronto, Ontario från mitten av oktober till 23 december 2011.[14] Colin Salmon som spelade rollen som One och Michelle Rodriguez som spelade Rain Ocampo i seriens första film återvände i denna.[15][16] Även Oded Fehr, som spelade Carlos Olivera i den andra och tredje filmen återvände. Tre karaktärer från TV-spelet gjorde sin filmdebut i filmserien, Johann Urb som Leon S. Kennedy, Kevin Durand som Barry Burton och Li Bingbing som Ada Wong.[17][18][19][20] Filmen släpptes internationellt den 14 september 2012.[14]

Resident Evil: The Final Chapter (2016)[redigera | redigera wikitext]

Anderson skrev och regisserade den sjätte och sista filmen i serien, med undertiteln The Final Chapter, vilken filmades i 2D och gjorde efteråt om till stereoskopisk 3D.[21][22][23] Milla Jovovich spelar även i denna filmen rollen som Alice, men endast Shawn Roberts, Iain Glen och Ali Larter återvänder i filmen. Filmandet planerades att börja i Sydafrika i augusti 2014, men sköts upp till sommaren 2015, då Jovovich var gravid.[23]

Filmen släpptes den 23 december 2016 i Tokyo och den 27 januari 2017 i Nordamerika.[24][25][26]

Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021)[redigera | redigera wikitext]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Listförkortningar
 • Denna tabell visar filmseriens huvudroller.
 • En mörkgrå cell visar att karaktären inte medverkade i filmen.
 • G  indikerar att karaktären hämtades från ett tidigare TV-spel.
 • O  indikerar att karaktären senare medverkade i ett TV-spel.
 • Y  indikerar en yngre version av karaktären.
 • U  indikerar en okrediterad roll.
 • C  indikerar en cameoroll.
 • V  indikerar en röstroll.
 • A  indikerar medverkande från arkivfoto eller stillbilder.
Karaktär Film
Resident Evil Resident Evil: Apocalypse Resident Evil: Extinction Resident Evil: Afterlife Resident Evil: Retribution Resident Evil:
The Final Chapter
Alice / Alicia Marcus Milla Jovovich Milla Jovovich
Ever Gabo AndersonY
Rain Ocampo Michelle Rodriguez Michelle RodriguezUA Michelle Rodriguez Michelle RodriguezA
Matthew "Matt" Addison / NemesisG Eric Mabius Matthew G. Taylor (Nemesis)
Eric MabiusA
Matthew G. Taylor (Nemesis)UA Eric MabiusA
Matthew G. Taylor (Nemesis)UA
Eric MabiusA
Matthew G. Taylor (Nemesis)A
Spence Parks James Purefoy James PurefoyUA PhotographU James PurefoyA
Chad Kaplan Martin Crewes Martin CrewesA
James "One" Shade Colin Salmon Colin SalmonUA Colin SalmonC Colin SalmonA
Dr. Lisa Addison Heike Makatsch Heike MakatschUA Heike MakatschA
J.D. Salinas Pasquale Aleardi Pasquale AleardiUA Pasquale AleardiA
Olga Danilova Liz May Brice Liz May BriceUA Liz May BriceA
Vance Drew Torsten Jerabek Torsten JerabekUA Torsten JerabekUA Torsten JerabekA
Alfonso Warner Marc Logan-Black Marc Logan-BlackUA Marc Logan-BlackUA Marc Logan-BlackA
Red QueenO Michaela Dicker Megan Charpentier
Ave Merson-O'BrianV
Ever Gabo Anderson
Michaela DickerA
Berättare / William Birkin[noter 1] Jason IsaacsUC
Jill ValentineG Sienna Guillory Sienna GuilloryC Sienna Guillory
Carlos OliveraG / Todd Oded Fehr Oded Fehr Oded FehrA
Major Timothy Cain Thomas Kretschmann Thomas KretschmannA
Angela "Angie" Ashford Sophie Vavasseur Sophie VavasseurUA Sophie VavasseurUA
Terri Morales Sandrine Holt Sandrine HoltA
Sgt. Peyton Wells Razaaq Adoti Razaaq AdotiA
Dr. Charles AshfordG[noter 2] Jared Harris Jared HarrisA
Lloyd Jefferson "L.J." Wade Mike Epps Mike EppsUA
Nicholai GinovaefG Zack Ward
Dr. Isaacs / Dr. Alexander Roland Isaacs / TyrantG Iain Glen Iain Glen
Brian Steele (Tyrant)
Gary HeckerV (Tyrant)
Iain GlenA Iain Glen
Claire RedfieldG Ali Larter Ali LarterA Ali Larter
Betty Ashanti
Mikey Christopher Egan
K-Mart Spencer Locke Spencer LockeC Spencer LockeA
Slater Matthew Marsden
Chase Linden Ashby Linden AshbyA
Albert WeskerG Jason O'Mara Shawn Roberts
Otto Joe Hursley
White Queen Madeline Carroll
Bennett Sinclair Kim Coates Kim CoatesA
Angel Ortiz Sergio Peris-Mencheta
Luther West Boris Kodjoe Boris KodjoeA
Chris RedfieldG Wentworth Miller Wentworth MillerA
Crystal Waters Kacey Clarke
Kim Yong Norman Yeung Norman YeungA
Wendell Fulvio Cecere
Axeman / The Axe MenG[noter 3] Ray Olubowale Ray Olubowale
Kevin Shand
Ray OlubowaleA
J Pop Girl Mika NakashimaC Mika NakashimaA
Barry BurtonG Kevin Durand Kevin DurandA
Becky Aryana Engineer Aryana EngineerA
Leon S. KennedyG Johann Urb Johann UrbA
Ada WongG Li Bingbing
Sally CahillUV[30]
Li BingbingA
Abigail Ruby Rose
Doc Eoin Macken
Razor Fraser James
Cobalt Rola
Commander Chu Lee Joon-gi
Christian William Levy
Dr. James MarcusG Mark Simpson

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Yrkesroll Film
Resident Evil Resident Evil: Apocalypse Resident Evil: Extinction Resident Evil: Afterlife Resident Evil: Retribution Resident Evil: The Final Chapter
Regissör Paul W. S. Anderson Alexander Witt Russell Mulcahy Paul W. S. Anderson
Producent(er) Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Bernd Eichinger
Samuel Hadida
Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Don Carmody
Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Bernd Eichinger
Samuel Hadida
Robert Kulzer
Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Don Carmody
Bernd Eichinger
Samuel Hadida
Robert Kulzer
Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Don Carmody
Samuel Hadida
Robert Kulzer
Paul W. S. Anderson
Jeremy Bolt
Samuel Hadida
Robert Kulzer
Exekutiv(a) producent(er) Victor Hadida
Daniel S. Kletzky
Robert Kulzer
Yoshiki Okamoto
Bernd Eichinger
Samuel Hadida
Victor Hadida
Robert Kulzer
Victor Hadida
Martin Moszkowicz
Kelly Van Horn
Victor Hadida
Martin Moszkowicz
Manusförfattare Paul W. S. Anderson
Kompositör(er) Marco Beltrami
Marilyn Manson
Jeff Danna Charlie Clouser Tomandandy Paul Haslinger
Foto David Johnson Derek Rogers
Christian Sebaldt
David Johnson Glen MacPherson
Redigering Alexander Berner Eddie Hamilton Niven Howie Doobie White

Recensioner och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Resident Evil 34% (124 recensioner)[31] 33 (24 recensioner)[32] B[33]
Resident Evil: Apocalypse 21% (125 recensioner)[34] 35 (26 recensioner)[35] B[33]
Resident Evil: Extinction 22% (94 recensioner)[36] 41 (12 recensioner)[37] B−[33]
Resident Evil: Afterlife 23% (95 recensioner)[38] 37 (14 recensioner)[39] B−[33]
Resident Evil: Retribution 31% (65 recensioner)[40] 39 (17 recensioner)[41] C+[33]
Resident Evil: The Final Chapter 36% (91 recensioner)[42] 49 (19 recensioner)[43] B[33]

Köpvideo och nedladdning[redigera | redigera wikitext]

Sony Pictures Home Entertainment har släppt alla sex filmer på DVD, Blu-ray och som digital nedladdning. Filmerna har även släppts som DVD- och Blu-rayboxar:

Titel Format Släppt Filmer Referens
Resident Evil / Resident Evil: Apocalypse – Resurrected Edition DVD 4 september 2007 Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse [44]
Resident Evil: The High Definition Trilogy Blu-ray 1 januari 2008 Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Extinction [45]
Resident Evil Trilogy DVD 9 december 2008 [46]
The Resident Evil Collection DVD, Blu-ray 4 september 2012 Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Extinction, Resident Evil: Afterlife [47]
21 december 2012 Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Extinction, Resident Evil: Afterlife, Resident Evil: Retribution [48][49]
Resident Evil: The Complete Collection Blu-ray 16 maj 2017 Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Extinction, Resident Evil: Afterlife, Resident Evil: Retribution, Resident Evil: The Final Chapter [50]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Jason Isaacs, som medverkat i flertalet av Andersons tidiga filmer,[27] kallades in för en dags filmande, och gör en cameoroll som doktor I slutet av filmen. Han verkar även som berättarröst i filmens början.
 2. ^ Enligt Anderson är familjen Ashford, och särskilt Dr. Charles Ashford "baserade på spelet, fast med en lätt annan roll", vilket indikerar att han baserat honom på Dr. Alexander Ashford i Resident Evil – Code: Veronica.[28]
 3. ^ Baserad på varelsen "Executioner Majini" från Resident Evil 5.[29]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 28 augusti 2018.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Reeves, Ben (December 30, 2011). ”Guinness World Records 2012 Gamer's Edition Preview”. Game Informer. http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2011/12/30/guinness-world-records-2012-gamer-s-edition-preview.aspx. Läst 31 december 2011. 
 2. ^ ”Constantin buys 'Evil' rights”. Variety. 1997-01-14. https://variety.com/1997/scene/vpage/constantin-buys-evil-rights-1117433527/. Läst 1 september 2010. 
 3. ^ Dunkley, Cathy (2001-05-09). ”Col TriStar giving 'Evil' the eye”. Variety. http://www.variety.com/article/VR1117798958.html. Läst 1 september 2010. 
 4. ^ ”Resident Evil Film News”. Computer and video games.com. 2001-01-27. Arkiverad från originalet den 2007-10-11. https://web.archive.org/web/20071011063254/http://computerandvideogames.com/article.php?id=16136&skip=yes. Läst 26 november 2007. 
 5. ^ Chernov, Matthew (December 14, 2016), ”The film that never was: why George Romero's 'Resident Evil' failed to launch”, Variety: 116 
 6. ^ ”Deep Dark Thoughts”. Deep Dark Thoughts. House of horrors.com. http://www.houseofhorrors.com/romero.htm. Läst 26 november 2007. 
 7. ^ Harris, Dana (2000-10-04). ”Anderson game to take 'Resident'”. Variety. http://www.variety.com/article/VR1117787328.html. Läst 1 september 2010. 
 8. ^ ”Milla Jovovich ready for action!”. Counting Down. 2001-03-14. Arkiverad från originalet den 2018-05-19. https://web.archive.org/web/20180519033620/http://www.movieplox.com/. Läst 26 november 2007.  Arkiverad 19 maj 2018 hämtat från the Wayback Machine.
 9. ^ Harris, Dana (2002-10-10). ”'Resident' redo slated”. Variety. http://www.variety.com/article/VR1117874186.html. Läst 1 september 2010. 
 10. ^ McClintock, Pamela (November 5, 2005). ”'Evil' knocking”. 'Evil' knocking. Variety. http://www.variety.com/article/VR1117932441.html. Läst 1 september 2010. 
 11. ^ Davidson, Paul (July 27, 2006). ”A Date for Extinction”. IGN Movies. Arkiverad från originalet den 2012-03-26. https://web.archive.org/web/20120326063543/http://uk.movies.ign.com/articles/721/721308p1.html#. Läst 1 september 2010.  Arkiverad 26 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine.
 12. ^ ”Digest: Constantine readies 'Evil' sequels”. The Hollywood Reporter. 2005-04-16. Arkiverad från originalet den December 27, 2014. https://web.archive.org/web/20141227023620/http://umbrellapayrollcompany.co.uk/digest-constantine-readies-evil-sequels/. Läst 1 september 2010. 
 13. ^ Bentley, David (2009-07-04). ”Avatar inspires new Resident Evil trilogy in 3D”. The Coventry Telegraph. Arkiverad från originalet den 2013-07-04. https://web.archive.org/web/20130704114751/http://blogs.coventrytelegraph.net/thegeekfiles/2009/07/avatar-inspires-new-resident-e.html. Läst 1 september 2010.  Arkiverad 4 juli 2013 hämtat från the Wayback Machine.
 14. ^ [a b] V lessing, Etan (August 16, 2011). ”'Resident Evil 5' To Shoot In Toronto”. The Hollywood Reporter. Arkiverad från originalet den September 19, 2011. https://www.webcitation.org/61noLlfn2?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/resident-evil-5-shoot-toronto-223604. Läst 21 augusti 2011. 
 15. ^ Han, Angie (September 13, 2011). ”May Take 'The Low Road', Peter Bogdanovich Joins 'Super 8' Star in 'The Healer', Colin Salmon Seeks 'Retribution'”. May Take 'The Low Road', Peter Bogdanovich Joins 'Super 8' Star in 'The Healer', Colin Salmon Seeks 'Retribution'. /Film. Arkiverad från originalet den September 19, 2011. https://www.webcitation.org/61noePc1r?url=http://www.slashfilm.com/casting-bits-nick-nolte-tom-waits-offered-the-road-peter-bogdanovich-the-healer-colin-salmon-returns-resident-evil-retribution/. Läst 13 september 2011. 
 16. ^ Miska, Brad (September 22, 2011). ”Michelle Rodriguez Returning for Some 'Retribution'!”. Bloody Disgusting. The Collective. Arkiverad från originalet den September 24, 2011. https://www.webcitation.org/61vS5FDmk?url=http://www.bloody-disgusting.com/news/26441. Läst 23 september 2011. 
 17. ^ Fleming, Mike (September 27, 2011). ”Michelle Rodriguez, Johann Urb Join Milla Jovovich In 'Resident Evil 6'”. Deadline Hollywood. Mike Fleming. http://www.deadline.com/2011/09/michelle-rodriguez-johann-urb-join-milla-jovovich-in-resident-evil-5/. Läst 27 september 2011. 
 18. ^ Phil Pirrello (2010-07-25). ”Milla Jovovich Official Twitter Page”. Milla Jovovich Official Twitter Page. Milla Jovovich. https://twitter.com/#!MillaJovovich/status/119415829380075520. Läst 30 september 2011. 
 19. ^ ”Milla Jovovich Official Twitter Page”. Milla Jovovich Official Twitter Page. Milla Jovovich. http://twitlonger.com/show.djc0t6. Läst 11 december 2011. [död länk]
 20. ^ ”Milla Jovovich Official Twitter Page”. Milla Jovovich Official Twitter Page. Milla Jovovich. https://twitter.com/MillaJovovich/status/12372376448929792. Läst 11 oktober 2011. 
 21. ^ ”Paul W.S. Anderson Confirms Resident Evil 6 Will End the Franchise”. Paul W.S. Anderson Confirms Resident Evil 6 Will End the Franchise. Movie Web. 2012-12-21. http://www.movieweb.com/news/exclusive-paul-w-s-anderson-confirms-resident-evil-6-will-end-the-franchise.  Arkiverad 3 juli 2014 hämtat från the Wayback Machine.
 22. ^ ”Resident Evil 6 Title: Last Installment Called "The Final Chapter"”. Collider. http://collider.com/resident-evil-6-title-the-final-chapter/. Läst 8 augusti 2015. 
 23. ^ [a b] Jim Vejvoda (18 September 2015). ”Resident Evil: The Final Chapter Begins Production, Full Cast and Plot Synopsis Revealed”. IGN. http://www.ign.com/articles/2015/09/18/resident-evil-the-final-chapter-begins-production-full-cast-and-plot-synopsis-revealed. Läst 19 september 2015. 
 24. ^ Luster, Joseph (26 April 2016). ”"Resident Evil: The Final Chapter" Movie to Debut First in Japan”. Crunchyroll. Ellation, Inc. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2016/04/26-1/resident-evil-the-final-chapter-movie-to-debut-first-in-japan. Läst 30 augusti 2016. 
 25. ^ ”Sony Pictures Dates 16 Films Through”. Sony Pictures Dates 16 Films Through. http://www.comingsoon.net/movies/news/468725-sony-pictures-dates-16-films. 
 26. ^ ”Resident Evil: The Final Chapter Poster Released”. Comicbook.com. http://comicbook.com/2016/08/08/resident-evil-the-final-chapter-poster-released/. 
 27. ^ Capone. ”Capone sits with Jason Isaacs for GOOD conversation about HARRY POTTER, GREEN ZONE, and how to...”. aintitcool.com. http://www.aintitcool.com/node/39621. Läst 11 februari 2017. 
 28. ^ Resident Evil: Apocalypse (Writer and Producer Commentary). [DVD]. Sony Pictures Home Entertainment. Scenens tidpunkt: 17:55 
 29. ^ ”5 Best Moments from the Resident Evil Movies”. escapistmagazine.com. http://www.escapistmagazine.com/articles/view/moviesandtv/16960-Top-Five-Standout-Scenes-from-the-Resident-Evil-Films.4#&gid=gallery_6090&pid=1. Läst 11 februari 2017.  Arkiverad 14 februari 2017 hämtat från the Wayback Machine.
 30. ^ ”Bingbing Li: Asia’s Next Breakout Star”. glamasia.com. 27 June 2014. http://www.glamasia.com/2014/06/27/bingbing-li-asias-next-breakout-star/. Läst 11 februari 2017. 
 31. ^ ”Resident Evil (2002)”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/resident_evil/. Läst 7 februari 2015. 
 32. ^ ”Resident Evil”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/resident-evil. Läst 19 juni 2014. 
 33. ^ [a b c d e f] ”Cinemascore”. Cinemascore. Arkiverad från originalet den februari 6, 2018. https://web.archive.org/web/20180206073531/https://www.cinemascore.com/publicsearch/index/title/. Läst 27 januari 2017.  Arkiverad 20 december 2018 hämtat från the Wayback Machine.
 34. ^ ”Resident Evil: Apocalypse (2004)”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/resident_evil_apocalypse/. Läst 7 februari 2015. 
 35. ^ ”Resident Evil: Apocalypse”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/resident-evil-apocalypse. Läst 19 juni 2014. 
 36. ^ ”Resident Evil: Extinction (2007)”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/resident_evil_extinction/. Läst 7 februari 2015. 
 37. ^ ”Resident Evil: Extinction”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/resident-evil-extinction. Läst 19 juni 2014. 
 38. ^ ”Resident Evil: Afterlife”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/resident_evil_afterlife/. Läst 7 februari 2015. 
 39. ^ ”Resident Evil: Afterlife”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/resident-evil-afterlife. Läst 19 juni 2014. 
 40. ^ ”Resident Evil: Retribution”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/resident_evil_retribution/. Läst 7 februari 2015. 
 41. ^ ”Resident Evil: Retribution Metacritic rating”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/resident-evil-retribution/details. Läst 19 juni 2014. 
 42. ^ ”Resident Evil: The Final Chapter”. Rotten Tomatoes. https://www.rottentomatoes.com/m/resident_evil_the_final_chapter. Läst 11 februari 2017. 
 43. ^ ”Resident Evil: The Final Chapter Metacritic rating”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/resident-evil-the-final-chapter. Läst 27 januari 2017. 
 44. ^ ”Amazon.com: Resident Evil / Resident Evil: Apocalypse”. Amazon.com: Resident Evil / Resident Evil: Apocalypse. https://www.amazon.com/Resident-Evil-Apocalypse/dp/B000RXZL04/. Läst 17 augusti 2014. 
 45. ^ ”Amazon.com: Resident Evil: The High Definition Trilogy”. Amazon.com: Resident Evil: The High Definition Trilogy. https://www.amazon.com/Resident-Evil-High-Definition-Apocalypse-Extinction/dp/B000YPUFAQ/. Läst 17 augusti 2014. 
 46. ^ ”Amazon.com: Resident Evil Trilogy”. Amazon.com: Resident Evil Trilogy. https://www.amazon.com/Resident-Evil-Trilogy-Milla-Jovovich/dp/B001GUYB08/. Läst 17 augusti 2014. 
 47. ^ ”Amazon.com: The Resident Evil Collection”. Amazon.com: The Resident Evil Collection. https://www.amazon.com/The-Resident-Evil-Collection-Movies/dp/B008J56GVU/. Läst 17 augusti 2014. 
 48. ^ ”Amazon.com: The Resident Evil Collection”. Amazon.com: The Resident Evil Collection. https://www.amazon.com/Resident-Evil-Collection-Apocalypse-Retribution/dp/B009MO5FGY/. Läst 17 augusti 2014. 
 49. ^ ”Amazon.com: Resident Evil Collection”. Amazon.com: Resident Evil Collection. https://www.amazon.com/Resident-Evil-Collection-Coffret-films/dp/B00D9UQVNI/. Läst 17 augusti 2014. 
 50. ^ ”Resident Evil The Complete Collection”. Amazon.com. Arkiverad från originalet den December 7, 2017. https://archive.is/20171207114342/https://www.amazon.com/Resident-Evil-Complete-Collection-Blu-ray/dp/B06XR8KV8L. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]