Resident Evil 4

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Resident Evil 4
Originaltitel Biohazard 4
Utvecklare Capcom Production
Lista
Nintendo GameCube
Capcom Production Studio 4
Playstation 2/Wii
Capcom
Microsoft Windows
Sourcenext
Utgivare
Lista
Nintendo GameCube
JP/NA CapcomEU Nintendo of Europe
AUS Nintendo Australia
Playstation 2
Capcom
Microsoft Windows
JP Capcom
NA/EU UbisoftWii
JP/NA/EU CapcomAUS Nintendo Australia
AUS Red Ant Enterprises
AUS THQ Asia Pacific
Genre Skräckspel
Tredjepersonsskjutare
Actionäventyr
Antal spelare 1
Format Gamecube, Playstation 2, Microsoft Windows, Wii, Zeebo, iOS, Playstation 3, Xbox 360, Android, Playstation 4, Xbox One
Arbetslag
Regissör Shinji Mikami
Producent Hiroyuki Kobayashi
Manusförfattare Shinji Mikami
Haruo Murata
Speldesign Hiroshi Shibata
Shigenori Nishikawa
Koji Kakae
Spelfigursdesign Masaki Yamanaka
Musik Misao Senbongi
Shusaku Uchiyama
Grafikdesign Yoshiaki Hirabayashi
Yuichi Akimoto
Yoshifumi Hattori
Programmering Kiyohiko Sakata
Spelserie
Spelserie Resident Evil
Föregångare Resident Evil
Resident Evil 2
Resident Evil 3: Nemesis
Uppföljare Resident Evil 5
Resident Evil 6
Distribution
Europa 18 mars 2005 (GC)
4 november 2005 (PS2)
2 mars 2007 (Win)
29 juni 2007 (Wii)
20 september 2011 (Xbox 360)
20 september 2011 (PS3)
Japan 27 januari 2005 (GC)
1 december 2005 (PS2)
7 juni 2007 (Win)
31 maj 2007 (Wii)
USA 11 januari 2005 (GC)
25 oktober 2005 (PS2)
15 maj 2007 (Win)
19 juni 2007 (Wii)
Internationell 2013 (Andoird, endast Samsung)
Hösten 2016 (PS4, XONE)
Datorspelsportalen

Resident Evil 4, i Japan känt som Biohazard 4 (バイオハザード4 Baiohazādo Fō?), är det sjunde spelet i Resident Evil-serien (om man inte räknar med spinoff-titlarna). Spelet släpptes i början av 2005 till GameCube; det var ursprungligen meningen att spelet skulle vara Gamecube-exklusivt men under hösten 2005 gjordes också en Playstation 2-konvertering. År 2007 släpptes även en Windowsversion och en Wii-version.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Resident Evil 4 styr spelaren den före detta polisen Leon Scott Kennedy som i Resident Evil 2 började sin (relativt korta) karriär som polis i Raccoon City. Det har gått 6 år sedan dess och han är nu en agent för ett hemligt förband som tar order endast från presidenten. Hans order är att hitta presidentens dotter Ashley Graham som har blivit kidnappad och som senast synts till i en bergsby i Spanien.

När Leon kommer till bergsbyn upptäcker han snabbt att allt inte står rätt till. Byborna är väldigt aggressiva och försöker ta livet av Leon så fort de ser honom. Han måste nu överleva och rädda Ashley samtidigt som han måste ta reda på vad som har hänt med byborna. Men mot Leon står omänskliga fenomen som vill döda honom. Leon möter även två personer som han trodde var döda.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Resident Evil 4 skiljer sig på många punkter från de tidigare Resident Evil-spelen. Grafiken är helt i 3D, då den tidigare använt sig av förrenderade bakgrunder. De klassiska kameravinklarna har också ersatts av ett typiskt tredjepersonsperspektiv där kameran finns bakom spelaren.

Kontrollen är också delvis omgjord, när man håller in axelknappen för att dra fram vapnet förflyttas kameran närmare spelaren så att man kan sikta med en av de analoga styrspakarna. I övrigt har inte kontrollen ändrats speciellt mycket trots att kameran helt och hållet förändrats.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Spelet började skapas 1999 till Playstation 2 men när man tyckte att historien kanske inte var 100% solid så raderades allt hårt arbete och man började om från början.

Actionspelet Devil May Cry med sina övernaturliga inslag hade utvecklats parallellt och var ursprungligen tänkt att bli Resident Evil 4.

I slutet av 2005 släpptes en Playstation 2-konvertering av Gamecubespelet som bland annat innehöll några extrauppdrag kallade Assignment Ada: Separate Ways som låstes upp då man klarat spelet.

En Windows-version utkom 2007 och baserade sig helt på Playstation 2-versionen. I juni 2007 kom också en Wii-version av spelet som stödde Wii Remote och Wii Nunchuk-tillbehöret för rörelse och siktning. Wii-versionen innehöll allt extramaterial som Playstation 2 och Windowsversionen hade. 2012 kom en version till PS3 och 2016 kom en version till PS4.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]