Resident Evil 4

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Resident Evil 4
Originaltitel Biohazard 4
Utvecklare Capcom Production
Utgivare
Genre Skräckspel
Tredjepersonsskjutare
Actionäventyr
Antal spelare Singleplayer
Format Gamecube
Microsoft Windows
Playstation 2
Wii
iOS
Mobiltelefon
Playstation 3
Xbox 360
Arbetslag
Producent Hiroyuki Kobayashi
Shinji Mikami
Speldesign Hiroshi Shibata
Koji Kakae
Shigenori Nishikawa
Spelfigursdesign Masaki Yamanaka
Musik Misao Senbongi
Shusaku Uchiyama
Spelserie
Spelserie Resident Evil
Andra delar Resident Evil 0
Resident Evil
Resident Evil 2
Resident Evil 3: Nemesis
Resident Evil Code Veronica
Resident Evil 4
Resident Evil 5
Resident Evil 6
Distribution
Europa 18 mars 2005 (GC)
4 november 2005 (PS2)
2 mars 2007 (Win)
29 juni 2007 (Wii)
20 september 2011 (Xbox 360)
20 september 2011 (PS3)
Japan 27 januari 2005 (GC)
1 december 2005 (PS2)
7 juni 2007 (Win)
31 maj 2007 (Wii)
USA 11 januari 2005 (GC)
25 oktober 2005 (PS2)
15 maj 2007 (Win)
19 juni 2007 (Wii)
Datorspelsportalen

Resident Evil 4, i Japan känt som Biohazard 4 (バイオハザード4 Baiohazādo Fō?), är det sjunde spelet i Resident Evil-serien (om man inte räknar med spinoff-titlarna). Spelet släpptes i början av 2005 till GameCube; det var ursprungligen meningen att spelet skulle vara Gamecube-exklusivt men under hösten 2005 gjordes också en Playstation 2-konvertering. År 2007 släpptes även en Windowsversion och en Wii-version.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Resident Evil 4 styr spelaren den före detta polisen Leon Scott Kennedy som i Resident Evil 2 började sin (relativt korta) karriär som polis i Raccoon City. Det har gått 6 år sedan dess och han är nu en agent för ett hemligt förband som tar order endast från presidenten. Hans order är att hitta presidentens dotter Ashley Graham som har blivit kidnappad och som senast synts till i en bergsby i Spanien.

När Leon kommer till bergsbyn upptäcker han snabbt att allt inte står rätt till. Byborna är väldigt aggressiva och försöker ta livet av Leon så fort de ser honom. Han måste nu överleva och rädda Ashley samtidigt som han måste ta reda på vad som har hänt med byborna. Men mot Leon står omänskliga fenomen som vill döda honom. Leon möter även två personer som han trodde var döda.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Resident Evil 4 skiljer sig på många punkter från de tidigare Resident Evil-spelen. Grafiken är helt i 3D, då den tidigare använt sig av förrenderade bakgrunder. De klassiska kameravinklarna har också ersatts av ett typiskt tredjepersonsperspektiv där kameran finns bakom spelaren.

Kontrollen är också delvis omgjord, när man håller in axelknappen för att dra fram vapnet förflyttas kameran närmare spelaren så att man kan sikta med en av de analoga styrspakarna. I övrigt har inte kontrollen ändrats speciellt mycket trots att kameran helt och hållet förändrats.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Spelet började skapas 1999 till Playstation 2 men när man tyckte att historien kanske inte var 100% solid så raderades allt hårt arbete och man började om från början. I slutet av 2005 släpptes dock en Playstation 2-konvertering av spelet som bland annat innehöll några extrauppdrag kallade Assignment Ada: Separate Ways som låstes upp då man klarat spelet.

En Windows-version utkom 2007 och baserade sig helt på Playstation 2-versionen. I juni 2007 kom också en Wii-version av spelet som stödde Wii Remote och Wii Nunchuk-tillbehöret för rörelse och siktning. Spelet innehåller allt det extramaterial som Playstation 2 och Windowsversionen hade.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]