Revolutionär Kommunistisk Ungdom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Revolutionär Kommunistisk Ungdom
Förbunds­ordförande Simon Renner
Grundat 1994
Huvudkontor Fjärde Långgatan 8B, Göteborg
Ideologi(er) Kommunism, Marxism-leninism
Moderparti Kommunistiska Partiet
Webbplats www.rku.nu
Förbundstidning Rebell
RKU håller torgmöte för dagspolitiskt krav.

Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) är ungdomsförbund till Kommunistiska Partiet – tidigare KPML(r) – och har enligt egen uppgift ca 800–1 000 medlemmar.

RKU är ett revolutionärt kommunistiskt, marxist-leninistiskt ungdomsförbund som kämpar för att omdana hela samhället och skapa ett nytt socialistiskt samhälle. Liksom i moderpartiet förespråkas en socialistisk revolution, där de revolutionära krafterna (en medveten arbetarklass, enligt RKU) inte bör backa inför väpnad kamp.

RKU ger ut tidningen Rebell.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förbundets första aktivitet skedde i och med att den första lokalorganisationen grundades 1991. Det nationella grundandet dröjde till 1994 då den första kongressen hölls. År 2004 hölls den sjätte kongressen som markerade organisationens tioårsjubileum.

Den 17 december 2004 beslutade Ungdomsstyrelsen, efter ett reportage i radioprogrammet Kaliber, att RKU inte längre ska få något statsbidrag för sin verksamhet. Ungdomsstyrelsen motiverade detta med att det "finns formuleringar i RKU:s politiska plattform som är tveksamma i förhållande till framförallt principen om folkstyre och rösträtt". Reportaget i Kaliber fälldes av granskningsnämnden på en punkt; att det i programmet framställts som att statliga bidragspengar hade använts för att organisera en stödresa till Nordkorea. En ledamot var dock skiljaktig, eftersom det av reportaget framgick att resedeltagarna hade betalat biljetterna för resan själva. Nämnden ansåg inte att programmet i övrigt stred mot kraven på saklighet. Uppgifterna om Nordkorea fanns inte heller med som underlag i Ungdomsstyrelsens beslut för att dra in bidraget.

Kritik hade under en tid riktats mot RKU bland annat för att organisationen "besökt enpartistater utan att framföra kritik på bristen av demokrati och mänskliga rättigheter samt uttalat sitt stöd för frihetskämpar."[1] RKU hävdar själva att de är de största demokraterna bland ungdomsförbunden eftersom endast de vill "utöka demokratin till att även gälla samhällets ekonomi". RKU:s resor till bland annat Kuba, Venezuela, Vietnam, palestinska flyktingläger i Libanon och Nordkorea har enligt organisationens uppfattning haft till syfte att lära sig om länderna och att träffa de människor som "USA-imperialismen dömt till döden."

Politik[redigera | redigera wikitext]

RKU i Göteborg

Förbundet anser att det nuvarande kapitalistiska samhället inte klarar att tillfredsställa människornas behov. RKU menar att det finns tydliga exempel på detta i dagens Sverige med hög arbetslöshet och starka försämringar inom skolan, barnomsorgen och fritidsverksamheten för ungdomar samtidigt som storföretagen gör miljardvinster. Förbundet hävdar vidare att det finns stora rikedomar i Sverige, men att de är samlade i ett fåtal människors händer och att den förda politiken är en högerpolitik som de facto är lagstadgad i och med EU-medlemskapet.

RKU anser att vägen framåt på lång sikt är att med våld omdana det nuvarande samhället och bygga ett nytt socialistiskt samhälle,[2] där produktionen sker på basis av mänskornas behov, istället för strävan efter största möjliga vinst. RKU poängterar att det kommande socialistiska samhället ska styras av arbetarklassen. RKU anser att Sveriges samhälle präglas av resursslöseri, ineffektivitet, fördumning och omänsklighet.

Musikalisk produktion[redigera | redigera wikitext]

År 2002 gav RKU ut skivan Framåt! - För Palestinas befrielse och 2004 gavs Rebell 10 år ut, där kända artister som Moneybrother, Franke, The Knife med flera. ställde upp gratis till stöd för RKU:s tidning Rebell.

Tidskriften Rebell[redigera | redigera wikitext]

Rebell är en tidskrift som ges ut av Revolutionär Kommunistisk Ungdom sedan 1994 och utkommer med fyra nummer årligen, och säljs oftast på stan och vid olika arrangemang av förbundets medlemmar och sympatisörer. Tidskriften har även en speciell nätupplaga, med en notissektion som uppdateras oftare än tidningen utkommer. Rebell har en upplaga på 1 500 exemplar.

Till tidningens tioårsjubileum 2004 utgavs ett musikalbum som hette Rebell 10 år med låtar från olika artister – bland annat Moneybrother, Franke och The Knife – som gratis ställde upp till stöd för tidningen.

Nuvarande redaktör är William Frejd, som också arbetar som skolmåltidsbiträde. Tidigare redaktörer har varit bland andra Tove Janzon (idag fastighetsskötare), Martin Schibbye (idag frilansjournalist) och Pär Johansson (idag journalist på Proletären). Redaktör när tidningen startade 1994 och de följande fyra åren var Patrik Paulov (idag utrikesredaktör på Proletären).

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Organisationen RKU har en norsk namneRevolusjonær Kommunistisk Ungdom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SR: Kaliber, 14 november 2004
  2. ^ Revolutionärt ungdomsförbund etablerar sig i Västernorrland: "Vill använda så lite våld som möjligt"”. Allehanda. 29 februari 2016. http://www.allehanda.se/angermanland/harnosand/revolutionart-ungdomsforbund-etablerar-sig-i-vasternorrland-vill-anvanda-sa-lite-vald-som-mojligt. Läst 30 oktober 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]