Lincoln Chafee

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lincoln Chafee

Lincoln Davenport Chafee [ˈtʃeɪfiː], född 26 mars 1953 i Providence, är en amerikansk partipolitiskt obunden (tidigare republikansk) politiker. Han är guvernör i delstaten Rhode Island and Providence Plantations sedan 2011.

Lincoln Chafee har bedrivit högre studier vid bland annat Brown University, men även verkat yrkesmässigt som hovslagare. Från 1992 till 1999 var han borgmästare i Warwick.

Chafee inträdde i USA:s senat 1999, då fadern, senator John Chafee, avled. Han valdes till en egen senatsplats i kongressvalet 2000 men förlorade i valet i november 2006 mot demokraten Sheldon Whitehouse. I senaten har Chafee ofta utmärkt sig i sin partigrupp för liberala ståndpunkter, exempelvis i fråga om aborträtt, homosexuellas rättigheter och samkönade äktenskap. Han har röstat mot användandet av militärt våld i Irak (Irakkriget) och för upprättande av en tidtabell för trupptillbakadragande. Som exempel på hans engagemang i miljöfrågor kan nämnas att han som en av få republikaner har röstat mot oljeprospektering i naturreservatet Arctic National Wildlife Refuge i Alaska.

Chafee segrade i guvernörsvalet den 2 november 2010 – där sju kandidater ställde upp – och kunde den 4 januari 2011 efterträda Donald Carcieri som guvernör i Rhode Island.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]