Rosmarin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosmarin
Rosmarinus officinalis - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-258.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljKransblommiga växter
Lamiaceae
SläkteRosmarinus
ArtRosmarin
R. officinalis
Vetenskapligt namn
§ Rosmarinus officinalis
AuktorLinné, 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en art i familjen kransblommiga växter som förekommer naturligt i trakterna kring Medelhavet. I Sverige odlas den oftast i kruka men klarar sig ofta på friland längst kusterna i södra Sverige. De färska eller torkade bladen används som krydda till bland annat kött, vilt och kyckling.

Blommande rosmarin

Rosmarin är en städsegrön halvbuske som blir mellan 0,5 och 2 meter hög där den är vildväxande. Grenarna är bruna och kan vara upprätta, utbredda eller, mer sällan, krypande. Bladen är barrliknande, skaftlösa med inrullade kanter, mörkgröna på ovansidan och gråaktigt ullhåriga på undersidan. De är 15–40 mm långa, 1,2–3,5 mm breda och mycket aromatiska. Blomställningen och blomskaft har stjärnhår. Fodret är grönt eller purpuraktigt, från början ullhårigt, senare nästan kalt. kronan blir 10–12 mm, blekt blå eller mer sällan vitt eller rosa.

En liknande art är Rosmarinus eriocalyx som dock har grå grenar, mindre blad (5–15 mm) och blomställningar med både stjärnhår och långa glandelhår.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Släktnamnet rosmarinus anses komma från latinet och betyder "havets dagg". En teori är att namnet i den betydelsen beror på att rosmarinens blommor är ljusblå, små och många och att det kan se ut som om halvbuskarna är täckta av daggdroppar när de blommar. Det finns även sorter med vita, rosa eller lila blommor.

Användning[redigera | redigera wikitext]

En rosmarinstjälk
Rosmarinus officinalis

Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Växten ansågs även skydda mot onda makter. Rosmarin ansågs även vara bra för minnet. Rosmarin används som krydda och förekommer både i färsk och torkad form. Den torkade formen består av korta hackade växtdelar, men blir oftast inte mjuka under tillagning, vilket kan uppfattas som något störande vid förtäring. Färsk rosmarin kan användas både vid tillagning och i sallader. Kvistar har visat sig vara lämpliga att använda som en form av grillspett.

Rosemary (রোজমেরী).JPG

I områden med medelhavsklimat används rosmarin som flerårig prydnadsväxt. I Sverige går det bra att plantera ut plantor i trädgården under sommarhalvåret, men undantaget kustområden i södra Sverige bör den tas in under vintern. Den tål beskärning bra, vilket gör den till en mycket bra örtkrydda.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]