Sävsångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sävsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Acrocephalus schoenobaenus 1 (Marek Szczepanek)-2.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Rörsångare se text
Acrocephalidae
Släkte Acrocephalus
Art Sävsångare
A. schoenobaenus
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus schoenobaenus
Auktor (Linné, 1758)
Synonymer
Motacilla Schoenobaenus Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus) är en fågel som tillhör familjen rörsångare (Acrocephalidae) som tidigare var en del av den numera uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Sävsångaren är en medelstor sångare som mäter 11,5 - 13 cm på längden, har ett vingspann på 17-21 cm och en vikt på cirka 10-15 gram. Den adulta fågeln har en kraftigt streckad brungrå rygg och ljus gulaktig undersida. Pannan är platt med ett framträdande gulbeiget ögonbrynstreck, svart hjässidesband och ett brunsvart centralt hjässband. Strupen är vitaktig och näbben är kraftig och spetsig. Könen är lika, som hos de flesta sångare, men ungfåglar är fläckade på bröstet.

Dess sång är mycket omväxlande och består av ett snabbt, tjattrande jirra-jirra-jirra som avbryts av typiska visslingar och härmljud.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i nästan hela Europa och i västra och centrala Asien. Den är en flyttfågel som övervintrar i Afrika söder om Sahara. Den flyttar i augusti-oktober och återkommer i maj.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer den i stora delar av landet i två utbredningsområden, dels i söder och öster, dels i fjällen.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Sävsångaren påträffas i vassnår med buskar i våtmarker. I fjällen brukar den hålla till i fuktiga videsnår. Sävsångaren blir könsmogen efter ett år. Den lägger 3-6 ägg i ett rede nära marken i tät vass eller en buske. Föräldrarna, mestadels honan, ruvar i 12-14 dagar och ungarna blir sedan flygfärdiga efter 10-12 dagar. En sävsångare kan bli upp till sju år gammal. Liksom de flesta sångare livnär den sig på insekter, men äter även bär.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Populationen i Europa uppskattas till 4,4-7,4 miljoner häckande par, vilket innebär en population på 13,2-22,2 miljoner individer. Europa utgör 50-74% av artens globala utbredningsområde så preliminärt innebär detta att den globala populationen uppgår till 17,8-44,4 miljoner individer.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Acrocephalus schoenobaenus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]