Sömnmedel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sömnmedel eller hypnotika är läkemedel som används vid insomningsproblem och sömnsvårigheter. Bland sömnmedel skiljer man på sömntabletter och insomningstabletter:

Sömntabletter kallas de sömnmedel med kraftigare effekt som används vid kombinationen insomningssvårigheter och många uppvaknanden. De flesta sömntabletter är bensodiazepiner eller bensodiazepinderivat. Ett undantag är dock propiomazin (Propavan), vars effekt vanligen håller i sig i 6–12 timmar, ibland längre. Dåsighet på morgonen/halva dagen är därför en vanlig biverkan.

Insomningstabletter, vars effekt endast håller i sig i 30–60 minuter, används vid enbart insomningssvårigheter. Ett exempel på insomningstabletter är melatonin i enkel beredning (ej depotberedning under namnet Circadin, som tillhör gruppen sömntabletter) och zaleplon (Sonata), som är ett mycket kortverkande sömnmedel.

De flesta sömnmedel, utom de receptfria naturläkemedlen, är receptbelagda och flera kräver särskild receptblankett.

Sedativa läkemedel är en typ av sömnmedel.

Somliga sömnmedel (tex. mirtazapin och amitriptylin) används även som antidepressivum.

Bensodiazepiner[redigera | redigera wikitext]

Andra bensodiazepiner som Diazepam (Stesolid, Valium) och Oxazepam (Sobril, Oxascand) kan användas, men gör det sällan eftersom den sedativa effekten är mindre.

Bensodiazepinderivat och besläktade läkemedel[redigera | redigera wikitext]

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Receptfria naturläkemedel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]