STS-131

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
STS-131
STS-131 patch.png
Uppdrag131
RymdfärjaDiscovery (38)
NSSDC-ID2010-012A[1]
Färdens tid15 dagar, 2 timmar, 48 minuter, 8 sekunder
Uppskjutning
StartplatsStartplatta 39A vid Kennedy Space Center i Florida
Start5 april 2010 kl. 12.21 CET
Landning
LandningsplatsKSC runway 33
Landning20 april 2010 kl. 15.09 CET
Omloppsbana
Varv238 st[2]
Apogeum260 km
Perigeum228 km
Banlutning51,6°
Sträcka10 miljoner km
Rymdpromenad
Antal3 st
Total tid20 timmar, 17 minuter
Dockning
RymdstationISS
Dockning7 april 2010, 07:44 UTC
DockningsportPMA-2 (Harmony, fram)
Urdockning17 april 2010, 12:52 UTC
Tid dockad10 dagar, 5 timmar, 8 minuter
Besättning
BefälhavareAlan G. Poindexter (2)
PilotJames Dutton (1)
UppdragsspecialisterRichard A. Mastracchio (3)
Dorothy Metcalf-Lindenburger (1)
Clayton Anderson (2)
Stephanie Wilson (3)
Naoko Yamazaki (1)
STS-131 Official Crew Photo.jpg
Kronologi
Rymdfärjeprogrammet
Föregående uppdrag Nästa uppdrag
STS-130 patch.png
STS-130
STS-132 Patch.svg
STS-132

STS-131 var en flygning till Internationella rymdstationen (ISS) med rymdfärjan Discovery. Starten skedde den 5 april 2010 klockan 12.21 centraleuropeisk tid. Discovery landade den 20 april 2010 kl. 15.09 på bana 33 på Kennedy Space Center. Därmed avslutades uppdraget och Discoverys 38:e flygning till rymden. Man levererade bland annat att leverera träningsredskap, vetenskapliga experiment, en specialfrys med mera. Allt detta fraktades i fraktmodulen Leonardo. Uppdraget är Discoverys längsta.

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Innan uppskjutningen[redigera | redigera wikitext]

Discovery fördes från dess hangar till Vehicle Assembly Building den 23 februari 2010, där den externa bränsletanken med sidoraketerna monterades. Farkosten rullade sedan ut till startplattan 39A den 3 mars 2010.

Aktiviteter dag för dag[redigera | redigera wikitext]

Discovery lyfter från Kennedy Space Center den 5 april kl. 12.21 centraleuropeisk tid.

Dag 1[redigera | redigera wikitext]

Discovery lyfte planenligt från Kennedy Space Center klockan 12.21 centraleuropeisk tid. Den åtta minuter långa färden till omloppsbana var problemfri. Besättningen kommer nu att öppna dörrarna till rymdfärjans lastutrymme och stuva undan materiel som bara behövs under start och landning, såsom flygstolarna.

Dag 2[redigera | redigera wikitext]

Besättningen undersökte färjans värmeskyddspaneler, men på grund av att KU-bandsantennen inte fungerar som den ska så kan inga högupplösta bilder skickas ner till jorden förrän Discovery dockat med ISS. Troligtvis är det en elektronikbox som är trasig och därför slår ut KU-bandsantennen, som inte ser ut att kunna användas under hela uppdraget. Det utgör ingen risk för uppdraget, färjan eller besättningen. Förberedelser inför dockningen har också ägt rum. Discoverys antikollisionsradar skulle ha använt samma antenn, men man använde optisk distansmätning.

Dag 3[redigera | redigera wikitext]

Discovery dockade med ISS kl. 09.44 centraleuropeisk tid. När färjan befann sig under ISS guidade befälhavare Alan Poindexter Discovery genom en 360 gradig loop så besättningen på ISS kunde ta fotografier av färjans undersida. Efter läcktester mellan farkosterna var genomförd kunde de två besättningarna stråla samman och deras gemensamma arbete startade på en gång.

Dag 4[redigera | redigera wikitext]

Leonardo modulen dockades med ISS efter att den kopplats lös ur Discoverys lastutrymme. Efter noga säkerhetskontroller öppnades luckan till Leonardo och överföringsarbetet påbörjades. Besättningen har även förberett för EVA 1.

Dag 5[redigera | redigera wikitext]

Den första rymdpromenaden avslutades utan några större problem. Besättningen har fortsatt med överföringsarbetet både från Leonardo och även Discoverys mellandäck. Det blev även klart att uppdraget förlängs med en dockad dag då man måste göra den sista inspektionen av färjans värmepaneler medan man är dockad då bilderna av värmepanelerna måste skickas ner till jorden via ISS KU-bandsantenn.

Dag 6[redigera | redigera wikitext]

Besättningen fortsatte med överföringsarbetena både från Leonardo och Discovery. En del presskonferenser med media har ägt rum samt förberedelser inför EVA 2.

Dag 7[redigera | redigera wikitext]

Den andra rymdpromenaden avslutades med endast några små problem. Det som orsakade problemet och gjorde rymdpromenaden längre än beräknat var en av bultarna på ammoniaktanken som inte fastnade som den skulle. Man skruvade då lös alla bultar igen och skruvade sedan tillbaka dessa då fungerade allt. Besättningen inne på ISS fortsatte med överföringsarbetena från Leonardo och Discovery.

Dag 8[redigera | redigera wikitext]

Besättningarna hade morgonen ledig för att sedan fortsätta med överföringsarbetena där mer än 70% är avklarat. En del presskonferenser med media hade en stor del av dagen. Man har även gjort förberedelser inför EVA 3.

Dag 9[redigera | redigera wikitext]

Uppdragets tredje och sista rymdpromenad avklarades utan några större problem. Annars fortsatte de vanliga överföringsarbetena som beräknas vara klart till 80%.

Dag 10[redigera | redigera wikitext]

Överföringsarbetena fortsatte och är nu inne på sitt slutskede. Diskussioner uppkom om en fjärde rymdpromenad hade behövts då en ventil på den ny installerade ammoniaktanken inte öppnade sig, i så fall hade uppdraget förlängts med ännu en dag men man kom fram till att inte en extra promenad behövs. Då ISS klarar sig utan den krånglande tanken i cirka en månad, så besättningen på ISS kan själva laga ventilen eller vänta till STS-132 ankommer.

Dag 11[redigera | redigera wikitext]

Luckan till Leonardo stängdes och utdockades från ISS för att sedan lämnas tillbaka i Discoverys lastutrymme. De enda överföringsarbetena besättningarna arbetade med var de mellan färjan och ISS.

Dag 12[redigera | redigera wikitext]

De sista inspektionerna av Discoverys värmesköld avklarades, anledningen till att detta gjordes medan färjan fortfarande var dockad med ISS är just att KU-band antennen på Discovery är ur funktion. Man har även förberett inför utdockningen.

Dag 13[redigera | redigera wikitext]

Discovery utdockade från ISS kl. 14.52 centraleuropeisk tid. Piloten James Dutton flög sedan färjan ett varv runt ISS för att besättningen skulle ges möjlighet att ta bilder.

Dag 14[redigera | redigera wikitext]

Besättningen påbörjade landningsförberedelserna genom att plocka undan material som inte behövs under landningen. Det har även givits tid för presskonferens med media.

Dag 15[redigera | redigera wikitext]

De båda landningsförsöken på Kennedy Space Center ställdes in på grund av moln och lättare dimma. Besättningen får stanna i omloppsbana en dag till. Då kommer både Kennedy Space Center och Edwards flygbas i Kalifornien kommer att vara förberedd att ta emot Discovery och hennes besättning.

Dag 16[redigera | redigera wikitext]

Discovery landade kl. 15.09 CET på bana 33 på Kennedy Space Center. Därmed avslutas uppdraget och Discoverys 38:onde flygning till rymden. Discoverys nästa flygning är planerad till september.

Rymdpromenader[redigera | redigera wikitext]

EVA 1[redigera | redigera wikitext]

Den nya ammoniaktanken kommer att förberedas för att flyttas till ISS. Vidare ska den gamla ammoniaktanken tas bort, varpå rymdstationens robotarm flyttar den nya tanken från färjans lastutrymme. Rymdpromenaden kommer att utföras av Mastracchio och Anderson.

EVA 2[redigera | redigera wikitext]

Den nya ammoniaktanken med nya ledningar installeras. Två skyddspaneler ska också plockas in. Rymdpromenaden kommer att utföras av Mastracchio och Anderson.

EVA 3[redigera | redigera wikitext]

Den gamla ammoniaktanken kommer att säkras i rymdfärjans lastutrymme varefter några mindre uppgifter utförs: bland annat kamerabyte på Dextre, avlägsnande av två skyddspaneler på Dextre och byte av kameralampa på Destiny. Rymdpromenaden kommer att utföras av Mastracchio och Anderson.

Besättning[redigera | redigera wikitext]

Väckningar[redigera | redigera wikitext]

Under Geminiprogrammet började NASA spela musik för besättningar och sedan Apollo 15 har man varje "morgon" väckt besättningen med ett särskilt musikstycke, särskilt utvalt antingen för en enskild astronaut eller för de förhållanden som råder.

Dag Låt Artist/Kompositör Spelad för Länk
2 "Find Us Faithful" Steve Green Clay Anderson wav, mp3
3 "I Will Rise" Chris Tomlin James Dutton wav, mp3
4 "Hato to Shōnen" (The Pigeons and a Boy) Joe Hisaishi Naoko Yamazaki wav, mp3
5 "Defying Gravity" Idina Menzel & Kristin Chenoweth Dorothy Metcalf-Lindenburger wav, mp3
6 "We Weren't Born to Follow" Bon Jovi Richard Mastracchio wav, mp3
7 "Stairway To The Stars" Ella Fitzgerald Stephanie Wilson wav, mp3
8 "Because We Believe" Andrea Bocelli Alan Poindexter wav, mp3
9 "Galileo" Indigo Girls Dorothy Metcalf-Lindenburger wav, mp3
10 "The Miracle of Flight" Mike Hyden Clayton Anderson wav, mp3
11 "The Earth in the Color of Lapis Lazuli" Seiko Matsuda Naoko Yamazaki wav, mp3
12 Opening theme to Stargate SG-1 Joel Goldsmith Richard Mastracchio wav, mp3
13 "Joy" Newsboys James Dutton wav, mp3
14 "What a Wonderful World" Louis Armstrong Stephanie Wilson wav, mp3
15 "Star Spangled Banner" Alan Poindexter wav, mp3
16 "On the Road Again" Willie Nelson The entire crew wav, mp3

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]